Bunu yapabilirsiniz, hiç kuşkum yok

Sesli Dinle
A -
A +

Geçtiğimiz gün TSK’ya devir teslim töreni icra edilen ‘TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Gemisi’ yine ayarlarını bozmaya yetti. CHP’ye kadın kontenjanından seçilen erkek vekilin paylaşımlarından tutun da CHP’nin konuşan ağzı niteliğindeki Halk TV’deki yorumlara varıncaya kadar mezkûr gemiyi itibarsızlaştırma yarışına dâhil oldular.

 

 

 

TCG Anadolu deve midir kuş mudur?

 

 

 

TCG Anadolu’nun hikâyesi, resmî olarak ihale edildiği tarih dikkate alınırsa tam sekiz yıl evvel başlıyor. Bu sekiz yıla, fikir olarak gündeme gelmesi ve projelendirilmesi gibi doğum sancısına benzer süreçler dâhil değil.

 

Yani hiçbir başarı kendiliğinden ve zahmetsizce gelmiyor.

 

2022 yılından bu yana da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın istediği standartlar açısından test süreçlerinden geçiriliyor. Bu gemiyi bildiğimiz anlamdaki bir amfibi gemisi olmaktan daha öteye taşıyan en kıymetli unsur, üzerinde hava araçlarının iniş ve kalkış yapabileceği bir rampasının da bulunması.

 

Bu özelliğinin projeye dâhil edilmesi isteği, zamanında F-35 projesi içerisinde yer alan Türkiye’nin deniz platformlarına dikey iniş ve kalkış yapabilecek F-35B tipi uçakları da tedarik ederek, bu gemi güvertesinde konuşlandırmak isteği ile alakalıydı fakat olmadı.

 

 

 

Dünyada sadece 12 adet var

 

 

 

Bu ölçekte bir gemiye sahip dünyada sadece 12 ülke var. O yüzden birilerinin bu geminin bire bir benzerinin İspanya’da da var olduğunu sanki bilinmeyen bir hususu keşfetmiş gibi ortaya koymasının zerre kadar değeri yok.

 

Gemi bir amfibi gemisi olarak içerisinde tank, zırhlı personel taşıyıcıları, zırhlı amfibik hücum araçları (ZAHA) ve 1200’ün üzerinde personel taşıyabilme kapasitesine sahip.

 

Bunun dışında hem gövde içerisinde hem de güvertesinde SİHA, insansız uçağımız Kızılelma gibi sistemleri ve HürJet uçağını da barındıracak olması son derece kıymetli. Hatta bu hususiyetleri ile söz konusu gemi dünyada bir ilk olma özelliğini de ihtiva ediyor.

 

Geminin güvertesinden kalkış yapabilme özelliğini olan, kanatları katlanabilir TB3 SİHA sisteminin bu teslim töreninde ilk görüntülerini vermesi son derece önemli bir detaydı.

 

Şayet TB3 SİHA sistemleri planlandığı gibi testlerden başarı ile geçerse, bir önceki versiyonu olan TB2 sistemlerine göre hem daha fazla havada kalabilecek hem de taşıyacağı faydalı yük miktarını da ilk aşamada 280 kilograma çıkaracak.

 

Faydalı yükün artması demek, daha fazla akıllı mühimmat taşıması anlamına da gelecektir.

 

TB3 SİHA sistemlerinin PD170 yerli motorlar ile uçacak olması keza yine önemli bir ayrıntı zira Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu’na göre aslında bu alanda ortaya konulmuş gerçek bir başarı yok.

 

 

 

Bu sizi neden rahatsız ediyor?

 

 

 

TCG Anadolu’nun teslim töreninin yapıldığı gün, geminin üzerindeki SİHA sistemlerinin F-35B uçaklarıyla nasıl mukayese edilebileceğini sorgulayan ve yukarıdan iki bomba ile geminin batabileceğini ima eden Halk TV’nin kerametleri kendilerinden menkul, her konuyu yorumlama kapasitesine haiz yorumcularının zaten bu başarıya alkış tutmalarını beklemiyorduk.

 

Beklemiyorduk zira aynı kafa daha düne kadar Kıbrıs davamızın en önemli yapı taşlarından olan Türk Mukavemet Teşkilatlarına ‘mafyatik bir yapılanma’ demekten geri kalmıyordu. TMT için bu ifadeleri kullanan bir kafadan, TCG Anadolu için övgü düzmesini zaten beklemiyorduk.

 

 

 

Türkiye robotik sistemlerin savunma konseptlerinde kullanımına dair devrim niteliğinde işler yapıyor

 

 

 

Türkiye, Libya’dan Güney Kafkasya’ya, Mavi Vatan’dan terörle mücadele operasyonlarına kadar çok geniş bir yelpazede yüksek teknoloji ihtiva eden savunma sanayi ürünleri ve insansız sistemler ile oldukça başarılı işlere imza attı ve atmaya devam ediyor.

 

İşte şimdi bu başarısını deniz kuvvetlerinde de sahaya sürecek şekilde bir üst aşamaya taşıyor. Söz konusu geminin, Mavi Vatan coğrafyasının farklı bölgelerinde görev alacak olması ve bu platform üzerinden çok etkili SİHA sistemlerini havalandırabilecek olması dikkatleri üzerinde toplama sebebidir. Örneğin böylesi bir sistemin 2019 yılında Libya’da Hafter güçlerine karşı kullanılma imkânı olsaydı, Trablusgarp hükûmetine karşı ortaya konulan eşkıyalık çok daha kolaylıkla etkisizleştirilebilirdi.

 

 

 

‘İnebahtı'yı hatırlayın’ ikazı

 

 

 

Washington Times 2021 yılında yayınladığı bir makalede(*) âdeta bugünleri görürcesine bir başlık ile karşımıza çıkmıştı: ‘Hâlâ sona ermemiş bir savaş olan İnebahtı'yı hatırlayın!’

 

Bu yüzden önümüzdeki günlerde deniz kuvvetlerimizin havadan gelebilecek tehditlere karşı müdafaasına dair devam eden projeleri daha çok konuşuyor olacağız. Halk TV ekranında ‘yukarıdan iki bombalık işi var’ diyen şahıs merak etmesin, o konuda da tahayyül edemeyeceği kadar çok yol aldık ve mesafe katettik.

 

Siz en iyisi FETÖ kumpasları zamanının Adalet Bakanı’na ve taklacı eski içişleri bakanına destek veren programlar yapın ve tıpış tıpış gidip oyunuzu kullanın.

 

Bunu hakkıyla yapabilirsiniz, hiç kuşkum yok.

 

.....

 

(*)www.washingtontimes.com/news/2021/oct/12/remember-the-battle-of-lepanto/

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.