Siz o konuşmayı yanınızdakilere yapın Kemal Bey!

Sesli Dinle
A -
A +

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Başkanları Meclis çatısı altında bir araya geldiler. Seçime dair ittifak ilişkilerinin ele alındığı toplantı sonrası her iki lider basına bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.

 

Bu yazının kaleme alındığı saatlerde HDP’nin de içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu lehine aday çıkarmama kararını kamuoyu ile paylaştı.

 

Seçildiği takdirde milletin evine barkına el koyarak fakire vermeyi vadeden bir anlayıştan, PKK terör örgütüne terör örgütü diyemeyenine, ulusalcı gelenekten İslamcı geleneğe kadar varan bir blok bir araya geldi.

 

Bu karışık ittifak birlikteliği, ortak bir anlayış ile ülkenin sorunlarına çözüm getirmekten ziyade Erdoğan’ı indirebilmek amacıyla bir araya toplanmış bir proje birliktelik. Proje dedim diye hemen bana kızmayın, mezkûr tanımlamanın müellifi masanın paydaşlarından olan Meral Akşener’e aittir.

 

 

 

Meclis kuşkusuz her çözümün adresi

 

 

 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP’nin ayağına gittiği algısı oluşmasın diye görüşme Meclis çatısı altında gerçekleşti ve Kemal Kılıçdaroğlu bu durumu ‘Meclis’te çözemeyeceğimiz tek bir sorun yoktur’ diyerek duyurdu.

 

Çok doğru, Millî Mücadele gibi varoluş mücadelesinin dahi verildiği çatının altında çözülemeyecek ne tür bir sorun olabilirdi?

 

Gelin görün ki Kemal Kılıçdaroğlu bu tespitini her sorunun çözümünün yegâne adresi olarak Meclis’i gören bizlere değil, ağızlarını her açtıklarında ‘çözümün adresi İmralı’dır’ diyen, çözümü dağlarda arayan, sırtını Kandil Dağı'na yaslayan anlayışa söylemelidir.

 

 

 

Kemal Kılıçdaroğlu HDP ile olan görüşmede ele alınan konuları masaya getirmeyecek mi?

 

 

 

Tüm sorunların yegâne çözüm adresi Meclis’tir diyen Kılıçdaroğlu HDP Eş Başkanları ile her ne görüştü ise masaya getirmeyecek mi?

 

Getiremeyecek ise, masaya dahi getiremediği sorunları Meclis’e nasıl getirecek?

 

Masaya bu ittifak ilişkisi getirilmese dahi Meral Akşener olanı biteni daha ne kadar duymazdan ve görmezden gelecek?

 

Malum, Selahaddin Demirtaş’ın kendisine yönelik yazdığı ve içeriğinde zehir zemberek ifadelerin bulunduğu mektuba dair bugüne kadar Akşener’in ağzından okkalı bir cevap duyanımız var mı?

 

Yok... Oysa Akşener’in tabanı Akşener’den ‘Fatih’in emaneti İstanbul’da PKK paçavraları ile miting düzenleyen bir anlayış ile neyi çözüme kavuşturma derdindesiniz?' diye sormasını talep ediyorlar. Daha birkaç gün önce yapılan Nevruz kutlamalarında ‘İmralı’daki tecrit sona erecektir’ diyen Pervin Buldan ile buluştu Kemal Kılıçdaroğlu lakin Akşener olanı biteni görmezden gelerek sanki hiçbir şey olmamış gibi ıslık çalmaya devam ediyor.

 

 

 

Kılıçdaroğlu HDP’nin 11 maddelik tutum belgesini âdeta özetledi

 

 

 

Kılıçdaroğlu ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada; çevre, eşitlik, kadın hakları gibi HDP’nin tutum belgesinde yer alan maddeleri satır satır tekrarladığına göre, Avrupa yerel yönetimler özerklik şartından sınır dışındaki askerî harekâtların durdurulmasına kadar geniş bir konu portföyü de içeride tekrardan görüşülmüş olmalı.

 

Ayrıca Kılıçdaroğlu, HDP’nin de içerisinde olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı açısından son derece önem arz eden LGBT konusunu ise ‘Dezavantajlı grupların önündeki yasal engellerin kaldırılması’ diyerek yine maharetle bohçalayarak dile getirdi.

 

Meclis’te Kürtçe konuşmalara bilinmeyen dil muamelesi yapıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘Kürtçe neden bilinmeyen dil olsun?’ diyerek başka dilleri de örnek gösterdi ve o diller nasıl bilinmeyen bir dil değilse Kürtçenin neden bilinmeyen dil olduğunu sormuştu.

 

Anladık ki dile getirdiği bu konu da doğru değilmiş.

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Meclis’te yaptığı açıklamada "Kürtçe için özel bir uygulama yok. Bilinmeyen dil diye bir ibare kullanılmıyor. Resmî dil Türkçe olduğu için tutanaklar Türkçe tutuluyor. Türkçe dışında bir dil kullanıldığı zaman bu tutanağın metnine yazım yapılıyor, dipnot işareti kullanılarak 'hatip Türkçe olmayan dil kullanmıştır' diyor. Bu Kürtçe için özel bir uygulama değil, İngilizce, Arapça, İspanyolca için de aynı uygulama yapılıyor. Şubat 2023'te AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan İngilizce ifade kullanmış, o da tutanağa yazılmış, altta hatip tarafından Türkçe olmayan kelime kullanılmıştır. Kürtçeye mahsus özel tavır, uygulama yoktur. Bütün dillerle ilgili uygulama vardır" dedi...

 

 

 

Yavuz Ağıralioğlu ne konuştu?

 

 

 

Dün son dakika açıklamalar yapan Yavuz Ağıralioğlu ne konuştu diye anlamak isteyenlere yaklaşık bir sene evvel burada kaleme aldığım ‘Hanımefendi eski ökse kuşlarını salıveriyor’ isimli yazımı(*) okumalarını tavsiye ederim.

 

 

 

Hoş geldin ramazan

 

 

 

Ve nihayet on bir ayın sultanı ramazana kavuştuk. Bu vesile ile ramazanın tüm İslam âlemine ve ülkemize huzurlar getirmesini temenni ediyorum ve hepinizin Ramazan-ı şerifinizi kutluyorum.

 

.....

 

(*) www.turkiyegazetesi.com.tr/kose-yazilari/yusuf-alabarda/hanimefendi-eski-okse-kuslarini-saliveriyor-625443

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.