Ukrayna sahası çok daha sıcak gelişmelere gebe

A -
A +

Baş döndürücü bir gündem devam ediyor.

 

Hafta sonundan bu yana Rusya’nın Ukrayna işgali ile alakalı gelişmeler durmak bilmiyor. Kerç Köprüsü’ne yönelik Ukrayna’nın düzenlediği saldırıya Rusya 84 seyir füzesini tüm Ukrayna şehirlerine göndererek karşılık verdi.

 

Bu saldırılar ABD dâhil tam da Batı’nın arzu ettiği saldırılar oldu. Böylelikle Biden yönetimi Avrupa’ya ve dünyaya Putin’in nasıl saldırgan bir lider olduğunu göstermiş oldu.

 

Zelensky de fırsatı değerlendirerek, Kerç Köprüsü'ne yapılan saldırının daha başlangıç olduğunu söyleyerek ateşi daha da harlamaktan imtina etmedi.

 

 

 

Putin bu saldırılar ile amacına ulaşabilir mi?

 

 

 

Doğrusu seyir füzeleri ile Ukrayna’ya yıkım yaşatmak mümkün fakat Ukrayna’yı kontrol edebilmenin yolu önünde ya da sonunda döner dolaşır konvansiyonel anlamda bir muharebede elde edeceğiniz galibiyete dayanır.

 

Müttefiklerin Almanya’yı stratejik bombardımana tabi tutmaya başladığı andan itibaren, Nazi Almanyası tarafından 3000 adet V2 füzesi Londra başta olmak üzere Antwerp ve Liege şehirlerine atılmıştı. Bu saldırılar sonucundan yaklaşık 9 bin asker ve sivil hayatını kaybetmiş, birçok şehrin altyapısı tamamen yok olmuştu. Fakat buna rağmen Nazi Almanya’sı kaybetmişti.

 

Rusya Hazar Denizi ve Karadeniz bölgesi ile kendi topraklarından da olmak üzere çok kapsamlı bir füze saldırısı gerçekleştirdi ama bu saldırılar Rusya’nın konvansiyonel kara harbinde yaşadığı sorunları çözmeye yetmeyecek ve Batı bunu çok iyi biliyor...

 

 

 

Putin’i daha da köşeye sıkıştırmaları mümkün

 

 

 

ABD eski Başkanı Donald Trump, Biden yönetiminin Ukrayna üzerinden uyguladığı siyasetin yanlışlığına dem vurarak, buradan bir çıkış bulunmazsa bir Dünya Harbi’nin çıkabileceği uyarısını tekrarladı.

 

Tehlikeyi sezen sadece Trump değil elbette, Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel de barışın öncelenmesi anlamına gelecek söylemlerini ısrarla dile getirmeye devam ediyor.

 

Böylesi bir ortamda Putin şayet taktik nükleer silaha başvurursa, tüm dünyada daha da köşeye sıkışmış olduğunu bir kez daha tescillemiş olacak.

 

Putin’in kısmi seferberlik ilan edişi ve sonrasında Rusya’dan gelen kaçış görüntüleri zaten bu sıkışmışlığı tüm dünyaya göstermeye yetmişti.

 

 

 

İstanbul’da bir barış masası mümkün mü?

 

 

 

Teoride elbette mümkün lakin Ukrayna Devlet Başkanı’nın ABD ve AB ile olan ilişkisi bağımsız kararlar almasına mâni olduğu müddetçe konu şimdilik zor gözüküyor ama yine de her daim bir ihtimal vardır. Gelinen nokta Sayın Erdoğan ile Putin’in çözebileceği bir sorun olmanın çoktan dışına taşmış durumdadır.

 

Şartlar bu hâldeyken, bu kış aylarının Ukrayna sahasında çok daha kanlı geçeceğini de söylemek mümkün.

 

 

 

Ukrayna sahasından bize çıkan dersler var mı?

 

 

 

Rusya malumunuz Ukrayna sahasından son derece önemli oranda generalini kaybetti. Üst düzey subay kadrosunda yaşanan bu ölçekteki kaybın bir numaralı sebebi, Rus ordusunun elektronik istihbarat alanında ortaya koyamadığı karşı tedbirler.

 

Batı, savaş başladığı günden bu yana Ukrayna ordusuna elektronik istihbarat konusu başta olmak üzere birçok alanda önemli istihbarat bilgisi sağlamakta.

 

Generallerin öldürülmesi de Moskova kruvazörünün batırılması da bu sağlanan istihbarat ile mümkün olabildi.

 

Bu konu dikkate alındığında, sosyal medya uygulamalarının muharebe sahasında oluşturduğu zaaf ve elektronik istihbarata karşı uygulanması gereken eğitimlere dair TSK’nın önemli dersler çıkarttığını düşünüyorum...

 

Hatırlayalım, İdlib’de kaybettiğimiz evlatlarımızın görüntüsü oradaki askerlerimizin cep telefonları ile kaydettiği görüntüler ile bir anda tüm yurda yayılmış, kayıp sayımızın sekiz yüz civarında olduğuna dair manipülatif haberler ile ülke büyük bir infialin eşiğine getirilmişti.

 

 

 

Rusya’nın uyduları vurması gündeme gelir mi?

 

 

 

Ukrayna sahasından internet akışının savaşa rağmen belli bölgelerden kesintisiz devam etmesi Starlink terminalleri sayesinde mümkün olabildi.

 

Şubat ayında başlayan Rus işgalinden kısa süre sonra uzay şirketi SpaceX, Ukrayna'ya çok sayıda Starlink terminali gönderdi. Şu anda ülkede 150 binden fazla aktif Starlink kullanıcısı bulunuyor ve toplam 15 bin terminal aktif...

 

İşte bu uydular üzerinden sağlanan internet, Ukrayna ordusu tarafından kullanıldığı gibi Batı istihbaratınca kullanılan uydulardan elde edilen görüntüler Ukrayna kuvvetlerine verilince Rusya Dışişleri Bakanlığı üyesi Konstantin Vorontsov, ‘Uydular, askerî çatışmalara dolaylı katılım teşkil ederse misilleme için meşru bir hedef hâline gelebilir’ dedi. 

 

Amerikan Uzay Komutanlığı daha 2020 yılında yani işgalin başlamasından iki sene kadar önce, Rusya’nın kinetik enerji ile alçak yörüngedeki uyduları düşürme kapasitesini hedeflediğini iddia etmişti.

 

ABD, Çin ve Rusya’nın bu yönde bir kapasite edindiği uzunca bir zamandan bu yana bilinen bir gelişme. Şayet Rusya uzaydaki uyduları hedef almaya başlarsa, uzay boyutuna da taşınan bir harbe tanıklık etmemiz düşük de olsa ihtimal dâhilinde.

 

 

 

Dönelim Türkiye’ye...

 

 

 

Tüm bu çerçeve iyi okunduğunda, terör ile mücadele kapsamında giriştiğimiz harekâtlarda dahi bazı istihbarat bilgilerinin terör örgütleri ile paylaşılmadığının bir garantisinin olmadığını rahatlıkla düşünebiliriz.

 

Bir de Yunanistan gibi düzenli orduya sahip ülkeler ile girişeceğimiz muhtemel bir sıcak çatışmada, Batı’nın her alanda Yunanistan’a destek sağlayacağını da hesaba katıp, şimdiden bu konulara dair tedbirlerimizi almalıyız.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ad19 Ekim 2022 17:44

gjjjbbhkjgkjbkj