Ayasofya’nın tarihi bu müzede

- Güncelleme:
Ayasofya’nın tarihi bu müzede

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İstanbul yeni bir müzeye daha kavuştu. Bizans’tan Osmanlı İmparatorluğu’na Ayasofya Camii’nin tarihini anlatan “Ayasofya Müzesi”, Sultanahmet Meydanı’nda kapılarını ziyaretçilere açtı…

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Eski Defter-i Hakani” (Tapu Kadastro Müdürlüğü) binasında üç yıllık çalışma neticesinde kurulan müze, ziyaretçilerini hem tarihî koleksiyonu hem de dijital tecrübe alanlarıyla zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Ayasofya’nın tarihi bu müzede

Müzenin birinci katı Ayasofya’nın tarihine dair nesne ve sanat eserlerini bir araya getiriyor. Ayasofya’nın depolarının yanı sıra çeşitli müzelerin koleksiyonlarından derlenen eserler arasında Fatih Sultan Mehmed’in Ayasofya Camii’ne dair kaleme aldırdığı vakfiye de yer alıyor. Ayasofya Camii’nden dökülen mozaikler, 18. asırda Ayasofya’da kullanılmış bir seccade, hat levhaları ve tarihî Mushaflar da müzede görülebilen eserler arasında. Daha ziyade yabancı ziyaretçilere yönelik hazırlandığı düşünülen mekânda; Hristiyanlığa ait ikonalar ve kutsal sayılan nesneler de meraklılarına sunuluyor.

Ayasofya’nın tarihi bu müzede

DİJİTAL TECRÜBE

Müzenin ikinci ve üçüncü katlarında ise animasyonlar ve görsel efektlerle Ayasofya’nın tarihi dijital şekilde anlatılıyor. 
Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzede, “Müzekart” geçmiyor. Bilet fiyatları da yerli ziyaretçiler için 250 lira olarak tespit edilmiş. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...