Cengiz Aytmatov'un oğlu Eldar: Türk sanatlarının tamamı ilham verici

- Güncelleme:
Cengiz Aytmatov'un oğlu Eldar: Türk sanatlarının tamamı ilham verici

Kültür - Sanat Haberleri

Sanatçı Eldar Aytmatov “Sadece ebru değil, Türk mimari ve sanatının bütününden ilham alıyorum. İstanbul’un ise ruhu ve aurası çok zengin. Babam Cengiz Aytmatov da bu şehri çok seviyordu” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Dünyaca meşhur Kırgızistanlı yazar Cengiz Aytmatov’un oğlu Eldar Aytmatov, babasının yolundan ilerliyor. Ancak kendisi edebiyatçı değil, ressam… Avrupa’da sanat akademisinde okuyan Aytmatov, ebruyu hatırlatan soyut ve tabiat resimleriyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda Uluslararası Cengiz Aytmatov Vakfı Başkanı olan Aytmatov, zaman zaman geldiği İstanbul’da sanatsal faaliyetlere katılıyor.

Kendisiyle buluştuğumuzda “Evde ilk olarak Kırgız değil, Türk kelimesini öğrendim” diyor ve konuşmaya başlıyoruz; sanat yolculuğundan babasıyla olan ilişkilerine kadar pek çok şeye vâkıf oluyoruz...

Cengiz Aytmatov'un oğlu Eldar: Türk sanatlarının tamamı ilham verici

BANA YASAK YOKTU!

> Babanız Cengiz Aytmatov’un resim sanatına yönelmenizde bir tesiri oldu mu?

Evet, yaptığım resimlere çok alakası vardı. Babam yazı yazarken kimsenin onun çalışma odasına girme şansı yoktu. Fakat bana yasak koymazdı. O kitap yazarken odasında sessizce oturur, resimler çizerdim. Belki de evin en küçüğü olduğum için böyleydi. Bu durum çok hoşuma giderdi. Sonra yaptıklarımı babama gösterirdim. Hep bana destek olur, bazen resimlerimi beğenir ve odanın duvarlarına asardı.

BABAM DA ÇİZİMLER YAPARDI

> Babanızın sanata bakışı nasıldı?

Kendisi sadece yazar değildi, bir kültür insanıydı. Sanat hayatının bir parçasıydı; onunla nefes alıyordu. Sanatçıları çok severdi. Evimize ressamlar gelip giderdi. Hatta kendisi de yazdığı metinlerin arasına küçük küçük dağlar ve ağaçlar çizerdi. Yazmadan önce çizimler yapar, sonra metinler kaleme alırdı.

> Kendisi sizin için nasıl bir baba oldu?

Babam elli yaşındayken doğdum. Bu farklı bir durumdu. Kendisi sabırlı bir babaydı. Hayatımda bana “şunu yap” veya “bunu yapma” diyerek kızdığını hatırlamıyorum.


Cengiz Aytmatov'un oğlu Eldar: Türk sanatlarının tamamı ilham verici
Ressam Eldar Aytmatov, İstanbul’da katıldığı bir faaliyette sorularımızı cevapladı. 


ESERLERİNİ RESİMLEDİM

> Peki, eserlerinizde daha çok hangi konulara odaklanmayı seviyorsunuz?

Daha çok peyzaj resmi yapıyorum. Ağaçlar, dağlar ve ovaları resmetmeyi seviyorum. Çünkü yaşadığım ülke olan Kırgızistan’ın tabiatı çok güzel.

> Babanızın yazdığı kitaplar ve metinler sizin yaptığınız resimlere ilham kaynağı teşkil ediyor mu?

Babamın bazı yazılarının illüstrasyonlarını ben yaptım. Hayatımdaki bazı meseleleri bizzat bana sormak isterim ama artık yanımda yok. Bu yüzden kafamdaki soruların cevaplarını babamın yazdıkları arasında arıyorum.

BABAMIN ÖLÜMÜNÜ BEKLEMİYORDUK

> Sizi biraz üzeceğim belki ama babanız Cengiz Aytmatov’un son günlerini hatırlıyor musunuz?

Avrupa’dan yeni gelmiştik. Kültür projelerimiz, çok planları vardı. Yazmaya başladığı kitaplar mevcuttu. Ölümü hiç beklediğimiz bir şey değildi. Aniden karaciğeri ve diğer organları çalışmamaya başladı. Sanki babamı zehirlediler.

> Peki bunu kim yapmış olabilir?

Daha önce bunu dile getirmemiştim ama zaman çok değişti. Bunu sıradan insanlar yapamaz diye düşünüyorum. Babam politikacı değildi ama bütün Orta Asya’da bileştirici gücü vardı.

İSTANBUL'UN AURASI ÇOK ZENGİN

> Yaptığınız bazı çalışmalar Türk ebru sanatından izler taşıyor gibi... Türkiye’deki kültür hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sadece ebru değil Türk mimari ve sanatının bütününden ilham alıyorum. Minyatürler de buna dâhil. Mesela form ve motifleri kullanıyorum. İstanbul’un ise ruhu ve aurası çok zengin. Babam Cengiz Aytmatov da bu şehri çok seviyordu. Burada kültürel olarak zenginleşiyorum. İleride Türk sanatçılarla birlikte çalışacağım. Yurt dışında büyük bir sergi açmayı planlıyoruz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...