‘En İyi Turizm Köyü’ adayları arasında Denizli Attouda Antik Şehri ve Hisar köyü

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
- Güncelleme:
‘En İyi Turizm Köyü’ adayları arasında Denizli Attouda Antik Şehri ve Hisar köyü

Kültür - Sanat Haberleri  / İHA

Attouda Antik Şehri Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün (UNWTO) ‘En İyi Turizm Köyü’ adayları arasına girmesi için başvuru yapılacak. Köyün kültürel değerine vurgu yapan Prof. Dr. Serkan Bertan Hisar köyünün önemini anlattı.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) 'nün ‘En İyi Turizm Köyü’ listesine bir yenisi daha eklenmesi için girişim başlatıldı. Daha önce Mustafapaşa (Nevşehir), Taraklı (Sakarya), Birgi (İzmir) ve Şirince (İzmir) “En İyi Turizm Köyleri” listesine dâhil olmuş, Cumalıkızık (Bursa), Anıtlı (Mardin), Üçağız (Antalya) ve Kemaliye (Erzincan) bu programa seçilenler arasına girmişti.

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde bulunan Hisar Köyü, toprak altındaki Attouda Antik Şehri ile birlikte tarihle iç içe yaşamaya devam ediyor. Helenistik dönemde kurulduğu tahmin edilen ve Karya ile Frigya arasında bir sınır şehri olan Attouda, antik dönemde çevredeki önemli merkezler arasında bağlantı noktası olarak öne çıkıyordu.

Bergama Krallığı döneminde hızla gelişen Attouda'da yaşam 6. yüzyıla kadar devam etti. Türklerin bölgeye yerleşimiyle yeniden hayat bulan antik şehir, arkeolojik SİT alanı ilan edilerek korumaya alındı.

KÜLTÜR TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Attouda Antik Şehri Denizli yerelinde turist ziyaretçi sayılarını artırmak ve sürdürülebilir kalkınma için Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) 'nün ‘En İyi Turizm Köyü’ olmak için başvuruda bulundu. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan girişimi ağına katılımın oldukça önemli olduğun dikkat çeken şunları kaydetti:

“Yerel işletmelere ve gelenekleri yaşatma konusunda destek sağlayan, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile uyumlu olarak turizmin gelişimine odaklanan kırsal destinasyonları tanıtan, kırsal alanlarda fırsatlar oluşturan en iyi turizm köyleri girişimi; kültürel ve doğal varlıklara sahip, kırsal turizm konusunda örnek destinasyon, kırsal ve toplum temelli değerleri, ürünleri ve yaşam tarzını koruyan, tanıtan ve ekonomik, sosyal ve çevresel tüm yönlerde yenilik ve sürdürülebilirliğe bağlılığı olan köyleri kapsamaktadır. Mustafapaşa (Nevşehir), Taraklı (Sakarya), Birgi (İzmir) ve Şirince (İzmir) “En İyi Turizm Köyleri” listesine dâhil olmuş, Cumalıkızık (Bursa), Anıtlı (Mardin), Üçağız (Antalya) ve Kemaliye (Erzircan) en iyi turizm köyü geliştirme programına seçilmiştir.”

SEÇİLME KRİTERLERİ

Her hangi bir köyün seçilebilmesi için pek çok kriter bulunuyor. Prof. Dr. Bertan, En İyi Turizm Köyü Girişimine başvurmak için düşünülen köyün; en fazla 15 bin nüfusa sahip olması, tarım, ormancılık, hayvancılık veya balıkçılık gibi geleneksel faaliyetlerin devam ettiği bir alanda yerde bulunması, topluluk değerlerinin ve yaşam tarzının paylaşılması, kültürel ve doğal kaynaklara sahip olması, kültürel kaynakların tanıtılması-korunması, sürdürülebilirlik (ekonomi, sosyal, çevresel), turizm geliştirme ve değer zinciri entegrasyonu, turizmin yönetiimi ve önceliklendirilmesi, altyapı ve bağlantı, sağlık, emniyet ve güvenlik kriterlerine sahip olması gerektiğini ifade etti.

HİSAR KÖYÜ'NDEKİ ZİYARET YERLERİ

“Salbakos Dağı’nın doğusunda tepede yer alan Attouda Antik Kenti ve Hisar Köyü, 1988 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiş, 1963 yılında Attouda Müzesi oluşturulmuş, 2013 yılında I. Derece Kentsel Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. Birçok döneme ait değerlerin bulunduğu Attouda Antik Kenti ve Hisar Köyü M.Ö. II. yy. itibaren yaşam devam etmekte; Mercan Dede Türbesi, Hisar Köyü Camisi, Değirmen, Köy Odası, Kooperatif Binası, Öğretmen evleri, Tarihi köy kahvesi ve Gazi İlkokulu bulunmaktadır. Köyde kültürel değerlerin korunması ve tanıtılması konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca, PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yüzey araştırması yapılmaktadır. Yenilik ve dijitalleşme artacak, finansmana erişim kolaylaşacak, yatırımlar artacak, yöreye ait ürünler gelişecek, değer zinciri entegrasyonunda yenilikler artacak, kaynakların daha verimli kullanılması sağlanacak ve sürdürülebilir uygulamalar artacaktır.”

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...