Batı sinemasında değişen bir şey yok: Hollywood’da tersinden ırkçılık

- Güncelleme:
Batı sinemasında değişen bir şey yok: Hollywood’da tersinden ırkçılık

KÜLTüR - SANAT Haberleri

eyazperdede daha ziyade köle, suçlu veya müzisyen olarak tasvir edilen siyahiler, son yıllarda “güçlü kahramanlar” olarak karşımıza çıkıyor. Hollywood sineması ve Netflix gibi dijital platformların bu refleksleri, ırkçılığa karşı tutum olarak algılansa da bu yapımlarda siyahilerin problemlerine yer verilmemesi “ırkçılığın farklı türü” olarak yorumlanıyor.

BMarmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Gökçek, siyahilerin 1970 ile 1990 arasında Amerikan sinemasında ön plana çıkmaya başladığını, 2020’de “Siyahların Hayatı Değerlidir” (Black Lives Matter) gibi hareketlerin etkisiyle siyahi temsillerinin değiştiğini söyledi. 

KÜLTÜRLERİNDEN UZAKLAR

Ancak bu defa farklı bir problem ortaya çıktığını savunan Gökçek “Yakın dönem ve günümüzde siyahilerin ana kahraman hâline getirilip kutsandığı filmlere rastlıyoruz. Fakat burada da farklı bir problem ortaya çıktı. Bu siyahilere karşı kahramanlık düzeyindeki ilgi tersinden ırkçılığa varıyor. Hollywood’da ve dijital platformlarda siyahilerin kendi kültürlerinden, tarihlerinden uzak karakterleri canlandırıyor. “Troya” dizisinde başrolün bir siyahiye verilmesinde bir ırka merhamet edilmesi gibi bir düşünce söz konusu. Burada ayrımcı bir fikrin üretildiğini görüyoruz” dedi. 

Marvel Sinematik Evreni’nin yapımlarında siyahilerin “ilahlaştırılmış” beyaz mitolojik karakterleri canlandırdığını kaydeden Gökçek, şöyle konuştu: “Kara Panter” filmine baktığımızda ABD’ye karşı sorumluluğu bulunan ve tıpkı diğer beyaz kahramanların yaptığı gibi kendini bu uğurda feda eden bir anlatı inşa ediliyor. Hollywood filmlerinde bir siyahi, siyahi rol haricinde her şeyi oynayabiliyor. İskandinav veya Yunan mitolojisindeki bir rolü canlandırabiliyor fakat ABD’deki sosyal eşitsizlikle ilgili bir rolü canlandıramıyor. AA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...