Artık anıt müze: Kız Kulesi kapılarını açtı, ay sonuna kadar ücretsiz

- Güncelleme:
Artık anıt müze: Kız Kulesi kapılarını açtı, ay sonuna kadar ücretsiz

Kültür - Sanat Haberleri

Restore edilip kapılarını açan “Boğaziçi’nin İncisi” Kız Kulesi, artık anıt müze olarak hizmet verecek. Restorasyonu yürüten isimlerden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay “Kız Kulesi, daha kültürel bir fonksiyon kazandı” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Tarihi iki bin dört yüz yıl önceye uzanan İstanbul’un simgelerinden Kız Kulesi, orijinal olmayan ilavelerinden kurtularak yeniden kapılarını açtı... Tarihî yapının yeni hâli, dün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un düzenlediği toplantı ile basına tanıtıldı. 

Tarih boyunca çok fazla değişim geçiren kulenin yaklaşık iki sene süren son restorasyonu, yapının daha ziyade Sultan II. Mahmud devrindeki hâli esas alınarak yapıldı. Ancak binada farklı devirlerdeki izler de görünür kılındı. Mesela Fatih Sultan Mehmed devrinde yapılan kapı gün yüzüne çıkarıldı. Daha evvel içerisinde restoran olan bina, artık bir “anıt müze” hâline getirildi. Böylece ticari tarafı değil, kültürel yönü güçlü olan bir Kız Kulesi doğdu… 

Yeni hâli çok merak edilen Kız Kulesi’nde ziyaretçi “patlaması” yaşanması bekleniyor. Zira tarihî kule, bu ay sonuna kadar ücretsiz olarak gezilecek. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu Yakası'ndan kalkacak vapurlar, ziyaretçileri kuleye ulaştıracak.  

Artık anıt müze: Kız Kulesi kapılarını açtı, ay sonuna kadar ücretsiz
Kız Kulesi artık ışık gösterilerine sahne olacak. Galata Kulesi ile Kız Kulesi’nin arasındaki “aşk hikâyesinin” senaryolandığı ışık ve lazer gösterisi her akşam tekrarlanacak. 

BAKAN ERSOY 10 LİRA GÖSTERDİ

Tarihî yapıda dün açıklamalarda bulunan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi’nin II. Mahmud dönemindeki orijinal hâline kavuştuğunu kaydederek cebinden çıkardığı ve daha sonra basın mensuplarına dağıttığı eski 10 lira üzerindeki fotoğrafa dönüldüğünü söyledi. Bakan Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: 1944’teki restorasyonu inceledik önce. Aslında yapının özgün kısmı kule ve kale kısmı. Bunların haricinde gördüğünüz her şey sonradan yapılmış eklentiler. Birçok eklenti aslına uygun olmayacak şekilde yapılmış. 1940’lı yılların gözde malzemesi olan ama günümüz restorasyon çalışmalarının yasaklı malzemesi olarak kabul edilen beton kullanılmış. Yine aynı şekilde statik hesapları da altüst edilmiş oluyor. Bu tadilat çalışmaları sırasında yaptığımız en önemli konulardan bir tanesi sonradan yapılmış gereksiz eklentilerin kaldırılması bir diğeri de binanın özgün malzemesiyle tekrar restore edilmesidir. Hem restorasyon hem de rekonstrüksüyon çalışmaları sırasında binanın yıllar öncesindeki özgün malzemeleri kullanıldı.

FATİH KAPISI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Kız Kulesi’ndeki restorasyon, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve mimar Han Tümertekin’den meydana gelen bilim kurulunun rehberliğinde gerçekleştirildi. Türkiye gazetesinin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay “Kız Kulesi’ne yapılan eklerin kaldırılıp daha iyi görünür hâle gelmesi önemli bir değişiklik. Kız Kulesi, kullanım olarak daha kültürel bir fonksiyon kazandı. Artık insanlar burada rahat bir şekilde dolaşabilecek. İnsanlar Kız Kulesi’ni bir simge ve form olarak uzaktan görüyor. Ancak yakından baktığınız zaman tarihî izleri görüyor ve daha iyi anlıyorsunuz. Yakından bakarsanız daha çok seversiniz” diye konuşuyor. 

Artık anıt müze: Kız Kulesi kapılarını açtı, ay sonuna kadar ücretsiz

Restorasyon esnasında yaklaşık iki asır sonra gün yüzüne çıkarılan Fatih devri kapısını da anlatan Ahunbay “II. Mahmud devrinde kapatılan bu kapı, restorasyon sırasında ortaya çıkarıldı. Binanın avlu duvarları Fatih döneminde yapılmış. Kapı da o dönemden kalma. Böylece binanın tarihî verilerini daha iyi açığa çıkardık. Zaten yapıda değişik taşlar bulunuyor ki, bazıları antik yapılardan getirilmiş” diyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...