Osmanlı padişahlarının 7 metrekarelik dev soyağacı tablosunda restorasyon detayları paylaşıldı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
- Güncelleme:

Kültür - Sanat Haberleri  / İHA

Sultan 1. Abdülhamid dönemine ait 'soyağacı' tablosu restore edilirken, tablonun orjinal hali ve üzerine yapılan iyileştirmelere dair detaylar görüntülendi. 1 yıl içinde bitmesi ve Milli Saraylar Resim Müzesi'nde sergilenmesi planlanıyor.

Milli Saraylar Resim Müzesi atölyesinde Sultan 1. Abdülhamid dönemine ait 'soyağacı' tablosu restore ediliyor.

Uzman ekipler tarafından restorasyona alınan tablo hakkında konuşan Milli Saraylar Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi Sorumlusu Hatice Biga, "Padişah portreleri madalyonlar içinde resmedilmiş. Bir ağacın üzerinde kurdelelerle de birbirine bağlanmış durumda. Soyağacı kompozisyonunun arka kısmında da Sultanahmet Camii ve mevkii resmedilmiş" dedi.

Milli Saraylar Resim Müzesi’nde yer alan eserler, Milli Saraylara bağlı Tablo Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi’nde sergiye hazırlanıyor. Atölyede 18'inci yüzyıla ait 'soyağacı' tablosunun restorasyonu yapılıyor. 8 kişilik uzman ekip, Sultan I. Abdülhamid döneminde yapılan üç 'soyağacı' temalı eserden biri olan tablo için titiz bir çalışma yürütüyor.

Osmanlı sarayında soyağaçları geleneğini başlatan ve aralarında küçük farklılıklar olan üç tablodan diğer ikisi ise yurt dışında bulunuyor. 27. padişah, 1. Abdülhamid Han döneminde yapılan eserlerde padişah portreleri, tüm kompozisyonu kaplayan bir ağacın dallarında, madalyon çerçeveler içinde veriliyor.

Padişah portreleri birbirlerine kurdelelerle bağlı bulunuyor. En üstte Osman Gazi, en altta Sultan I. Abdülhamid yer alıyor. Ağacın arkasında ise Sultanahmet Camii ve meydanının görüntüsü göze çarpıyor.

Yaklaşık 2 ay önce restorasyonuna başlanan tablonun 1 yıl içinde bitmesi ve Milli Saraylar Resim Müzesi'nde sergilenmesi planlanıyor.

"7 METREKARELİK DEV BİR ESER"

Milli Saraylar Tablo Restorasyon bölümünde çalışan Esra Eraslan, "Tablo atölyeye geldiğinde ilk olarak belgeleme çalışmaları yapıldı. Analiz çekimleri gerçekleştirildi. Buna göre de bir restorasyon süreci belirlendi. Şu an yüzey temizliği aşamasındayız. Net bir tarih vermek zor yaklaşık 1 yıl kadar sürebilir diye düşünüyorum. Yüzey temizliğinde aşama kaydettik. Yaklaşık 2 haftaya kadar bitebilir. Tablo atölyeye yaklaşık 2 ay önce geldi. 7 metrekarelik bir eser. Uzunluğu 3.11'e, 2.24 ölçülerde" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...