Pandemi bitti, tiyatro ve sinema seyircisi dönmedi

- Güncelleme:
Pandemi bitti, tiyatro ve sinema seyircisi dönmedi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Sinema ve tiyatro salonlarındaki seyirci sayısı, geçen sene büyük artış gösterse de neredeyse pandemi öncesinin yarısında kaldı. Bu durum ise “Artık salonlar, kalıcı olarak gözden düştü mü?” sorusunu akla getirdi.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Covid 19 pandemisi günlerinde büyük yara alan sinema ve tiyatro salonları, hâlâ eski günlerine dönemedi. 2020 yılında başlayan pandemi, beraberinde gelen sokağa çıkma yasakları ve dijital platformların popülerleşmesi, salonlara negatif yönde etki etti. Bu tesirin kalıcı olup olmayacağı ise merak konusuydu. 

Fakat TÜİK’in son yayınladığı istatistiklere göre; 2022’de %187,9’luk artışa rağmen pandemi öncesinde 56 milyon 479 bin olan seyirci rakamına yaklaşılamadı. Sinema salonları, geçen sene 35 milyon 754 bin seyirci ağırladı. Üstelik bu sene de sinema salonlarının eski günlerine dönemediği anlaşılıyor. Box Office Türkiye’nin datalarına göre 2019’un Haziran ayının ilk haftasında 795 bin 311 olan sinema seyircisi sayısı, bu sene aynı zaman zarfında 479 bin 753’e düştü. 

Pandemi bitti, tiyatro ve sinema seyircisi dönmedi

Tiyatro salonlarında da durum farklı değildi. Özel tiyatroların yara almasına rağmen salonlardaki koltuk sayısı, pandemi öncesini neredeyse yakaladı; bu sayı 2018-19 sezonunda 901 iken geçen sezon 817 oldu. Ancak 2018-19 sezonunda 7,8 milyon olan tiyatro seyircisi sayısı, geçen sezon 5,4 milyon olarak gerçekleşti. 

Buna karşılık “SVOD” olarak adlandırılan dijital platformların seyirci sayılarındaki artış bu sene de devam ediyor. Netflix, bütün dünyadaki abone sayısının, 2023’ün ilk çeyreğinde yaklaşık 1,8 milyon kişi artarak 232,5 milyona ulaştığını açıkladı. Prime Video’nun ise 200 milyondan fazla üyesi var. Disney+’ın abone sayısı ise bu sene başında küçük bir düşüş yaşasa da dünya çapında tahminî olarak 157 milyonu buldu. 

Bütün bunlar “Artık salonlar kalıcı olarak gözden düştü mü?” sorusunu akla getirdi. Ancak sinema salonu sahipleri böyle olmadığını düşünüyor.

“MAJÖR AKTÖRLER DİJİTAL DÜNYAYA TAŞINDI”

Yönetmen ve sinema salonu sahibi Reis Çelik, “Türkiye’de sinema seyircisi sayısı pandemi öncesine nazaran neredeyse yarı yarıya düştü ve azalma devam ediyor. Kapanan sinema salonları da oluyor. Bunda pandeminin yanı sıra sosyal çalkantıların ve enflasyonun da etkisi var. Öte yandan sinema seyircisini artıran majör sinema aktörleri, dijital platformları tercih edip sinemaya film vermeme yoluna gitti. Ancak seyirci hiçbir zaman sinemadan kopmaz. Bence seyirciyi tekrar salonlara gelecektir. Çok önemli sinemacılarımız var. Bunların dijital platformlara teslim olup seyircinin sinemadan kopmasının engellemesi, devletin elinde olan bir şey. Yerel yaklaşımları yok etmek isteyen dijital platformlara karşı ulusal sinemanın desteklenmesi gerekiyor” dedi.

“SEYİRCİ SİNEMAYA KÜSMEDİ”

Mars Cinema Group İçerik Sorumlusu Serdar Can ise “Seyirci aslında sinemaya küsmüş değil. ‘Bergen’ pandeminin ortasında 5 milyon seyirciyi aştı, ‘Kutsal Damacana 4’ 1,2 milyon seyirciye ulaştı. ‘John Wick 4’ gibi filmler bir milyon seyredildi. Yani sinemalardaki durum, içerikle alakalı. Seyircinin artık daha seçici olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan dijital platformlarla yeni bir süreç oluştu. Ancak pek çok ismin yeniden sinema salonları için film yapacağını düşünüyorum. İçerik iyi olduktan sonra sinemalar eski günleri yakalayacaktır” diye konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...