Wes Anderson'dan çöl masalı | Sinemada bu hafta

- Güncelleme:
Wes Anderson'dan çöl masalı | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

Yönetmen Wes Anderson, çölde geçen bir hikâye ile set arkasını birleştirdiği “Asteroit Şehir”de kendini tekrar edip tatsız bir işe imza atıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - ‘‘Büyük Budapeşte Oteli”, “Fransız Postası” ve diğerleri… Wes Anderson, sinemada kendine has bir üslubu olan, yeni dünyalar oluşturmakta mahir, görsel detayları dantel gibi işlenmiş filmleriyle dikkat çeken ama aykırı fikirler taşıyan bir yönetmen… Seyirci onun stilize filmlerini ya çok seviyor ya da nefret ediyor. Anderson, Hollywood içinde “bağımsız” görünen bu üslubunu da uzun zamandır devam ettiriyor. 

Yönetmen son filmi “Asteroit Şehir”de de yine bizi maziye götürüyor ve garip bir Amerikan çöl kasabasında hikâye içinde hikâye anlatıyor. Filmin zengin bir oyuncu kadrosu var; Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Willem Dafoe, Margot Robbie, Jake Ryan ve daha niceleri eserde arzıendam ediyor. 

Wes Anderson'dan çöl masalı | Sinemada bu hafta
Yönetmen Anderson, filmde güneşin tonlarıyla oluşturduğu sinematografiyle sıcak bir atmosfer inşa ediyor. 

HİKÂYE İÇİNDE HİKÂYE

1955 yılında geçen hikâyede; binlerce sene evvel bir gök taşının düştüğü ABD’deki “Asteroit Şehir” adlı çöl kasabası, genç kâşiflere ödül verilen törene ev sahipliği yapmaktadır. Eşini henüz kaybetmiş fotoğrafçı Augie, kâşif oğlu ve kızlarıyla kasabadadır. Nedense film yıldızı Midge Campbell da oraya gelmiştir. Ancak ödül töreni yapılırken bir uzay aracı kasabaya iniş yapar ve ortalık karışır. Sonrasında romantik bir hikâye başlar. Fakat aslında bütün bunlar özel tasarlanmış bir stüdyoda geçen modern bir tiyatro oyunudur. Böylece hikâye içinde hikâye meydana gelir...

ANDERSON EĞLENİYOR GİBİ

Yönetmen Wes Anderson, bariz bir hikâyenin olmadığı minimalist eserinde, çöl ile işin set arkasına arasında gidip gelerek seyirciye devamlı bir “kurgunun” içinde olduğunu hatırlatıyor. Ama bu da bir kurgu! Böylece sıra dışı bir sinema tecrübesi meydana getiriyor. 

Ancak Anderson, seyircinin beklentilerini arka plana koyarak, kendi dünyasında eğleniyor gibi görünüyor... Kasten karmaşık hâle getirdiği bu eserinde aslında pek çok yanıyla kendini tekrar ediyor. Böylece daha ziyade yönetmenin hayranlarına tesir edecek bir eser ortaya çıkıyor.

Öte yandan yönetmen, yıldız oyuncuların güçlü performanslarıyla şekillenen basit hikâyede, çeşitli mizahi göndermelerle II. Dünya Savaşı sonrasında paranoya içine giren, nükleer silahlar üretip gökleri fethe kalkışan ABD’yi de iğnelemeyi ihmal etmiyor. Ancak “kronik hastalığıyla” inançları da karikatürize karakterlerle eğlencenin parçası hâline getirmeye çalışıyor!
Hasılı Wes Anderson sinemasının bütün karakteristik unsurlarını taşıyan “Asteroit Şehir”, ince işçiliği ve sıra dışı özelliklerine rağmen herkesin sevemeyeceği, seyirciye yeterince tesir edemeyen bir eser oluyor. 

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> The Flash
> Elemental: Doğanın Güçleri
> Obsesyon
> Hüddam 3: Lamia

EN ÇOK SEYREDİLENLER

> Transformers: Canavarların Yükselişi: 88 bin 966
> Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş: 67 bin 364
> Hızlı ve Öfkeli 10: 54 bin 316
> 80 Günde Devr-i Âlem: 10 bin 214

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...