Örümcekler âleminde seyahat | Sinemada bu hafta

- Güncelleme:
Örümcekler âleminde seyahat | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

“Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş” yine çizgi roman sayfaları andıran görselliği ve baş döndüren aksiyonuyla sıra dışı bir animasyon olmuş!

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Beyazperdede şimdiye kadar çok fazla Örümcek Adam gördük ama 2018 yılında seyirciyle buluşan “Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde” çok farklıydı! 

Animasyon eser, hem siyahi Latin ana karakteri hem de çizgi roman estetiğinde dizayn edilmiş sıra dışı görselliğiyle Marvel’ın dünyasına ve animasyon sinemaya büyük yenilikler katmıştı.  

Bu eserden beş sene sonra yeni halka şimdi karşımızda. Yönetmenliğini Joaquim Dos Santos, Kemp Powers ve Justin K. Thompson’ından meydana gelen üçlünün yaptığı “Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş” adlı devam filmi, sürati ve kuantum fiziğini esas alan hikâyesiyle seyirciyi âdeta Örümcek Adamlar âleminde seyahate çıkarıyor. 

Örümcekler âleminde seyahat | Sinemada bu hafta

AİLEVİ MESELELER

Malum ilk filmde Miles Morales adı siyahi genç, bir örümcek tarafından ısırıldıktan sonra süper kahramana dönüşmüş ve paralel evrenlerden çıkıp gelen benzerlerinin yardımıyla Kingpin adlı kötü karakterlerle mücadele etmişti. Bütün bunların hatırlatılmasıyla başlayan eser, Miles ile arkadaşı Gwen’in bağı üzerine kuruluyor. Onları yakınlaştıran şey ise sakladıkları ikinci kimliklerden ötürü aileleriyle yaşadıkları problemler oluyor. Tabii, bunlar modern bir bakış açısıyla yansıtılıyor! 

BİNLERCE “ÖRÜMCEK” VAR!

Hikâyede genç Miles, artık şehrin yegâne Örümcek Adamı olarak insanlara yardım etmekte ve 15 yaşında olmasına rağmen “adam olmanın” dertleriyle boğuşmaktadır. Bu defa karşısına mazideki hadiselerden ötürü kendisine kin güden Spot adlı “yüzsüz” bir düşman çıkar. Derken kendisi gibi Gwen de bir şekilde başka evrenlerden gelir ve onu da paralel evrende yanına çeker. Ve anlarız ki paralel evrenlerde bir Örümcek Topluluğu vardır. Başörtülü, rocker, Hindistanlı, Lego şeklinde ve envaiçeşit Örümcek Adam arzıendam eder. Ancak Miles onlarla da mücadele etmek zorunda kalır!

YOĞUN AKSİYON

“Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş” yine başta görsellik olmak üzere birçok yanıyla “nevi şahsına münhasır” bir animasyon filmi...  Eser, hissi anlarının yanında zaman zaman öyle yoğun aksiyon sekanslarını barındırıyor ki, takibi bile kolay değil!

Filmde yine çizgi roman sayfalarını andıran görsellikle orijinallik korunmuş. Ancak bazı yoğun efektlerin bu stil içerisinde seyir zevkini zorlaştırdığı da olmuş .

Öte yandan bir önceki filmde sathi bırakılan karakterler derinleştirilmeye çalışılmış ve bu duygusal kısımlar etkili olmuş. Ancak hikâyenin paralel evrenlerde maceraya çıkılan kısmının seyirciye tesir ettiğini söylemek zor. Kadere dair ekstrem alt metinler de sırıtıyor!

Buna rağmen animasyon eserde ölçülü bir mizahla yine Örümcek Adam mirasına ve popüler kültüre eğlenceli göndermelerde bulunulmuş. 

Hasılı “Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş” bence Amerikalıların düşündüğü gibi bir şaheser olmasa da süper kahramanlar dünyasının tutkunlarını sinema salonlarına çekecek, yine dikkate şayan bir animasyon olmuş…

DALİ'LİK HALLERİ

Ezber bozan resim anlayışı, devamlı dikkat çekme çabası ve özel hayatındaki garipliklerle İspanyol Salvador Dali, sanat tarihinin en sıra dışı ressamlarından biri oldu; kimilerine göre ise en abartılanlarından… 

Örümcekler âleminde seyahat | Sinemada bu hafta

Bugün gösterime giren “Dali Diyarı” adlı eser ise genç bir asistanın da dâhil olduğu hikâye üzerinden onun hayatının dehlizlerine ve son yıllarına odaklanıyor. Daha evvel “I Shot Andy Warhol” filmine de imza atan yönetmen Marry Harron’un imzasını taşıyan eserde; Ben Kingsley meşhur ressamı canlandırıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Christopher Briney, Barbara Sukowa, Suki Waterhouse ve Ezra Miller da var.

ASİSTAN BAKIŞIYLA…

1974 yılında geçen hikâyede, Dali’nin iş birliği yaptığı galeride çalışmaya başlayan genç James’i görüp asistanı olarak yanına almasıyla kibirli ressamın özel hayatının pek de hoş olmayan detaylarına, rahatsız edici sekanslarla vâkıf oluyoruz. Zaman zaman orijinal flashback’lerle de Dali’nin ve eşi Gala’nın mazisine gidiyoruz. Hayatında “farklı bir yalnızlık” çeken Dali’nin eşi Gala ile münasebeti ve kendisini ekonomik olarak elinde tutması filme çarpıcı şekilde yansıyor. Ancak bütün bunlar yeterince ilginç şekilde seyirciye sunulamıyor; ressamın tablolarındaki gibi sürrealist bir anlatım yakalanamıyor. Ancak sanat piyasasındaki sahtekarlıkları ve ressamın egoist hayatının sonunu görmek âdeta ders mahiyeti taşıyor. Filmde başta Kingsley’inki olmak üzere tesirli oyunculuklar ortaya konuyor. “Dali Diyarı” herkese tavsiyeye şayan değilse de beyazperdedeki eksantrik biyografi filmlerinden biri oluyor. 

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> ”The Boogeyman”
> ”Prestij Meselesi” (Tekrar)
> ”Hypnotic: Zihin Avı”
> “Eyvah Babam”
> “Tori ve Lokita”

EN ÇOK SEYREDİLENLER

> “Hızlı ve Öfkeli 10” 158 bin 571
> “Küçük Deniz Kızı” 13 bin 909
> “Galaksinin Koruyucuları 3” 11 bin 567
> “Elif ve Arkadaşları Kapadokya” 11 bin 402
> “Süper Mario Kardeşler Filmi” 10 bin 30     *26-28 Mayıs Box Office Türkiye dataları

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...