Sanatsever çiftten müzeye büyük bağış

- Güncelleme:
Sanatsever çiftten müzeye büyük bağış

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Türkiye’nin ilk ve en büyük plastik sanatlar müzesi olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesine (İRHM) tarihindeki en kapsamlı koleksiyon bağışı yapıldı.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Lale-Cengiz Akıncı çiftinin uzun yıllara dayanan koleksiyonlarının yeni evi İRHM oldu. Çift, koleksiyonlarında yer alan 1.000’den fazla eserin 700 parçalık ilk kısmını müzeye teslim etti. Türk resim, heykel ve seramik sanatının seçkin çalışmalarından meydana gelen 700 eser, geniş perspektifiyle tarihî bir önem taşıyor. Koleksiyonda Halil Paşa, İbrahim Çallı, Ali Avni Çelebi, Hale Asaf, Zühtü Müridoğlu, Léopold Lévy, Nuri İyem, Avni Arbaş, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Naile Akıncı, Neş’e Erdok, Elif Naci ve Eren Eyüboğlu gibi tanınmış sanatçıların eserleri bulunuyor. Lale-Cengiz Akıncı’nın koleksiyonunda yer alan diğer eserlerin ise yapılacak çalışmaların ardından önümüzdeki aylarda müzedeki yerini alması bekleniyor.

KOLEKSİYONDAN SERGİ ÇIKTI

Koleksiyon bağışının ilk kısmından da bir sergi ortaya çıkıyor. 700 eser arasından seçilen 163’ü ile hazırlanacak “Artı 700” adlı sergi, 2 Eylül’de sanatseverlerle buluşacak. Tophane’deki müzede sergilenecek eserlerle, erken cumhuriyet döneminden günümüze kadar Türk plastik sanatının gelişimi, tarihî bir safha içinde izlenebilecek. 31 Ekim’e kadar devam edecek serginin küratörlüğünü Ali Kayaalp, koleksiyon sanat danışmanlığını ise Ebru Nalan Sülün üstleniyor. 

16 YAŞINDAN BERİ ESER TOPLUYOR

Meşhur ressam Naile Akıncı’nın oğlu olan koleksiyoncu Cengiz Akıncı, annesinin teşvikiyle 16 yaşında sanat eseri toplamaya başladı. Avukat olup bu sayede sanatçılara hukuk desteği de veren Akıncı, kendisi gibi koleksiyoncu olan Lale Aldıkaçtı ile 1983’te evlendi. Lale-Cengiz Akıncı’nın birlikte geliştirdikleri koleksiyon yıllar içinde çeşitlenerek büyüdü. Koleksiyon, ağırlıklı olarak 1930’lar sonrasından resimler ile desenler, heykel, seramik ve cam eserlerden oluşuyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...