AK Parti'de listeler şekilleniyor: Adaylık için dört kriter

- Güncelleme:
AK Parti'de listeler şekilleniyor: Adaylık için dört kriter

Politika Haberleri

AK Parti yönetimi, 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili adayları ile ilgili dört önemli kriter çerçevesinde hazırlık yapıyor. AK Parti kaynakları, listeler hazırlanırken adaylar konusunda ‘İl ve bölge dengeleri, halktaki karşılığı, ildeki teşkilatla uyumu ve hâlen milletvekilli ise Meclis’teki performansı ve dikkate alınacağını dile getirdi.  

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - AK Parti bir süredir, her ilde kamuoyu yoklaması yaptırarak, ön plana çıkan isimlerin vatandaştaki karşılığını ölçüyordu. Ayrıca aday adayı olanların teşkilatla olan uyumları, diğer milletvekilleri ile problem yaşayıp yaşamadıkları gibi kriterler de listeler hazırlanırken göz önünde bulundurulacak. AK Parti grup yönetiminin de, mevcut milletvekilleri ile ilgili Meclis’teki performans raporunu Genel Merkez yönetimine sunduğu belirtiliyor. AK Parti listelerinde öncekilere oranlara daha fazla genç ve kadın adaya yer verilmesi de bekleniyor.

HEMŞEHRİ HASSASİYETİ 

İstanbul, Ankara, Mersin, Antalya ve İzmir başta olmak üzere göç alan büyükşehirlerde milletvekili aday listeleri hazırlanırken ‘Hemşehri’ unsuru da dikkate alınacak. AK Parti kaynakları “Örneğin İstanbul’da Kürt vatandaşların yoğun olduğu bölgeye Kürt kökenli adaylar veya Karadenizlilerin yoğun olarak bulunduğu bölgede Karadenizli adaylar gösterilir” dedi.

Üç dönemlikler konusundaki kararın da önümüzdeki hafta verilebileceği belirtiliyor. Parti yönetimi, üç dönem kuralının istisnasız bir şekilde uygulanmasını savunuyor, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kurala takılan bazı isimlerle ilgili istisna getirebileceği konuşuluyor.  

ADAY ADAYLARININ TELAŞI 

Bu arada, AK Parti’de listeye girmek isteyen aday adayları ile parti yönetimi arasında âdeta köşe kapmaca oynanıyor. Aday adayları, parti yöneticileri ile görüşebilmek için yoğun bir kulis faaliyeti yürütüyor. Listelerde seçilebilecek sırada yer bulmak isteyen aday adayları, AK Parti Genel Merkezini mesken tutmuş durumda.

HATAY VALİSİ RAHATSIZLIĞI

Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın görevinden istifa ederek, memleketi Sivas’tan aday adayı olacağını açıklaması AK Parti’de rahatsızlığa neden oldu. Parti kurmayları “Valinin Cumhurbaşkanı'nın iznini alıp almadığını bilmiyoruz. Bu kadar sıkıntılı bir süreçte şehrini bırakmaması gerekiyordu.  Hem kamuoyundan hem de bizim parti tabanımızdan gelen tepkiler var. Bu durumda listeye alınması ihtimali çok zor” değerlendirmesini yaptı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...