Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği Dijital Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA Tasarruf Ortağım YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Gazete Aboneliği Dijital Gazete Aboneliği
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2026 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Politika
  3. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Türkiye'yi işaret etti: Desteği olmadan varlığımızı sürdüremeyiz
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Politika

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Türkiye'yi işaret etti: Desteği olmadan varlığımızı sürdüremeyiz

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2022 - 17:27
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Türkiye'yi işaret etti: Desteği olmadan varlığımızı sürdüremeyiz
Fotoğraf Başlığı KKTC Cumhurbaskani Tatar Türkiye'yi isaret etti: Destegi olmadan varligimizi sürdüremeyiz

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York ziyareti ve Kıbrıs konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Kıbrıs'ta bir anlaşma olacaksa mutlaka kuzeyde egemen bir Türk devleti olması lazım. Egemen bir Türk devleti olmadan bu siyasetimizi, ulusal çıkarlarımızı ve milli hedeflerimizi asla sürdüremeyiz." dedi.

Kaydet
a- | +A

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York ziyareti ve Kıbrıs konusu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ekim 2020'de Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yeni bir siyaset geliştirdiklerini belirten Tatar, bunun da Kıbrıs'taki bir anlaşmanın ancak egemen eşitlik ve yan yana yaşayan iki devletin iş birliği temelinde olabileceğini, bunu da tüm muhataplarıyla paylaştığını ifade etti.

Tatar, yeni vizyonlarını (Kıbrıs'ta iki devletli çözüm) Nisan 2021'de Cenevre'de Birleşmiş Milletlere (BM) sunduklarını anımsatarak, bundan önce federal temelde yapılan tüm müzakerelerde, Türk tarafının iyi niyetinin tüketildiğini ve Rum kesiminin samimiyetten yoksun davrandığını söyledi.

Rumların egemenliğini KKTC'ye de yaymak için uğraştığına işaret eden Tatar, Türkiye'nin garantörlüğünün kalkması ve Türk askerinin Ada'dan çekilmesi durumunda, Kıbrıs Türklerinin Ada'da varlığını sürdürebilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Tatar, "Halk olarak varlığımızı sürdürebilmek için uluslararası anlaşmadan kaynaklanan müktesep egemenlik haklarımızı tescil etmemiz lazım." dedi.
Türklerin 2004'te Annan Planı'na "evet", Rumların ise "hayır" demelerine rağmen Rumların AB'ye üye yapıldığını anımsatan Tatar, bu adımla Kıbrıs'taki muhtemel çözüm modellerinin daha zor hale geldiğini belirtti.

Tatar, "Kıbrıs'ta bir anlaşma olacaksa mutlaka kuzeyde egemen bir Türk devleti olması lazım. Egemen bir Türk devleti olmadan bu siyasetimizi, ulusal çıkarlarımızı ve milli hedeflerimizi asla sürdüremeyiz. Dolayısıyla dik durmamız lazım, kararlı olmamız lazım. Bütün uluslararası kamuoyu karşımızda da olsa, biz ana vatanımız Türkiye ve bazı dost ülkelerin desteğiyle bu siyasetimizi sürdürmek durumundayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin desteği olmadan biz buradaki varlığımızı asla sürdüremeyiz." dedi.
Taraflar arasında egemen eşitliğin sağlanması halinde Kıbrıs'ta barış ve huzurun sürebileceğini kaydeden Tatar, bunun hem Kıbrıslı Türk hem de Rumlara katkı sağlayacağının altını çizdi.


Rum tarafına 1 ve 8 Temmuz'da olmak üzere BM aracılığıyla, hidrokarbon, elektrik, yenilenebilir enerji, su, Kıbrıs Adası'nın mayınlardan temizlenmesi ve düzensiz göçle mücadele konularında 6 yeni iş birliği önerileri sunduğunu anımsatan Tatar, Rumların iyi niyetli olmaları ve Kıbrıslı Türkler ile iş birliği yapmaları halinde Ada'nın çehresinin değişeceğini vurguladı.

Tatar, Kıbrıs Rum kesiminin bir süre önce kendilerine sözde Güven Artırıcı Önlemler sunduğunu, bu önerilerin içerisinde Ercan Havalimanı'nın BM kontrolünde, Gazimağusa Limanı'nın ise Avrupa Birliği (AB) kontrolünde açılmasının ve Maraş'ın BM'ye (yani Rum tarafına) devredilmesinin yer aldığını belirterek, Rum kesiminin otoritesinin KKTC'ye yayılması niyetindeki Güven Artırıcı Önlemleri görüşmelerinin ise mümkün olmadığını söyledi.

Rumlara 1 ve 8 Temmuz'da sundukları önerilerde "kimsenin otoritesini diğerinin üzerine yayma niyeti olmadığını" dile getiren Tatar, Ada'da iki devletin iş birliğini içeren tüm çalışmaları desteklediklerini kaydetti.

Tatar, New York'ta 24 veya 25 Eylül'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşeceklerini bildirdi. Hem kendilerinin hem de Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin Kıbrıs'ın gerçeklerini uluslararası muhataplarına anlattığına dikkati çeken Tatar, bu gibi ortamlarda (BM Genel Kurulu sürecinde) bu gerçekleri diğer ülkelerin yetkilileriyle paylaşabilmenin büyük bir fırsat olduğuna değindi.

‘BAZI ŞEYLERE SAPLANIP KALMAK YANLIŞ OLUR’

Guterres'in, Kıbrıs meselesine hakim biri olduğuna işaret eden Tatar, "BM Genel Sekreteri Guterres, BM parametreleri, Güvenlik Konseyi kararlarına (Kıbrıs konusunda) bağlı. Biz de o prensiplerin modasının çoktan geçtiğini söylüyoruz, üzerinden belki de 50 yıldan fazla zaman geçti. O günden bu günlere siyasette de ekonomide de çok büyük değişiklikler olmuştur. Bu değişiklikleri okuyarak, nasıl yeni bir siyaset ve düzen oluşturabileceğimizi tartışabiliriz. Bazı şeylere saplanıp kalmak yanlış olur. Benim anlayışıma göre, artık federasyon defteri kapanmıştır." dedi.

Tatar, Kıbrıs Rum kesiminde Şubat 2023'te yapılacak başkanlık seçimlerine mevcut lider Nikos Anastasiadis'in girmeyeceğini ve Rum liderin "müzakereleri sürdürmeyeceği" algısının oluştuğunu anımsatarak, "Guterres ile Kıbrıs'taki liderlerin (Tatar-Anastasiadis) 3'lü bir görüşmesi öngörülmüyor çünkü gereği yok. Diğer temaslarımızla ilgili çalışmalar sürüyor, bunların bazıları gizli bazıları ise açık olacak. New York'taki temsilcilerimiz ve Türkiye'nin yetkilileri de çalışmalarını sürdürüyor." diye konuştu.

New York'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk heyetiyle de toplantılar yapacağına işaret eden Tatar, bunun ardından BM Genel Sekreteri ve diğer ülkelerin yetkilileriyle görüşme arzusunda olduklarını söyledi.

Tatar, Kıbrıs'ın gerçeklerini dünyada bilen siyasetçi sayısının az olduğunu ve görüştükleri herkese bunları anlatma imkanı bulduklarını ifade ederek, "Kıbrıs'ta barış, huzur ve esenliğin devamını istiyorum. Diyalogdan ve toplantıdan hiç kopmadım, sürekli olarak görüşüyoruz. (Kıbrıs'ta bir anlaşma) Eğer kalıcı olacaksa, bizim egemen eşitliğimizin kabul görmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Temmuzda Rumlara yaptıkları 6 öneriyle ilgili BM'nin, Rumlara yönelik herhangi bir baskısını görmediklerini kaydeden Tatar, Rumlardan da herhangi bir olumlu cevabın gelmediğini belirtti.

‘BUNU HİÇBİR KIBRISLI TÜRK KABUL ETMEZ’

Tatar, "Karşı taraf (Rumlar), bizi ne ayrı bir halk ne de devlet hak eden bir halk olarak görüyor. Onlara göre, esas devlet (sözde Kıbrıs Cumhuriyeti) orada ve biz de gidip o devlete yama olacağız. Bunu hiçbir Kıbrıslı Türk kabul etmez." diye konuştu.

Müzakere olsun diye müzakere yapma niyetinde olmadığını söyleyen Tatar, "Gayriresmi temaslardan kaçındığım yok. Resmi müzakerelere geçmek için egemen eşitliğimizin kabul edilmesini bekliyoruz. Yeni siyasetimiz böyle bir şey, Türkiye Cumhuriyeti'nin de buna tam desteği var." dedi.

BAKMADAN GEÇME
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar
HABER

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Kıbrıs Rum kesimine PKK tepkisi

Yazar : GÜLCAN AYBOĞAN
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 19 Eylül, 2022 - 17:27
Haberle İlgili Daha Fazlası
Politika
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Mersin'de feci görüntü! Yaşlı adamın boynunu kırmaya çalışıp darbetti
    Mersin'de feci görüntü! Yaşlı adamın boynunu kırma...
    Kaydet
  • 2
    Eren Kaşıkçı'nın cenazesinde yürek yakan feryat! Acılı anneyi Mehmet şef teselli etti
    Eren Kaşıkçı'nın cenazesinde yürek yakan feryat!
    Kaydet
  • 3
    Dünya Altın Konseyi açıkladı! Alım düşünenlere ‘ikinci yarı’ uyarısı
    Dünya Altın Konseyi açıkladı! Alım düşünenlere ‘ik...
    Kaydet
  • 4
    İngiliz devinden Türk Hava Kuvvetleri envanteri için kritik hamle: Eurofighter üretiminde geri sayım başladı!
    İngiliz devinden Türk Hava Kuvvetleri envanteri iç...
    Kaydet
  • 5
    Gelecek Partisi feshedildi! 4 milletvekilinin akıbeti belli oldu
    Gelecek Partisi feshedildi! 4 milletvekilinin akıb...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Amacın nedir ahbap?
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Celladına âşık olmak!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Yeni Türkiye, Erdoğan’ın yeni paradigma inşası ve 25 yılın özeti
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Boru hattından güç hattına: Kerkük'ten Ceyhan'a yeni jeopolitik dönem
    Kaydet
  • Salih Uyan
    Salih Uyan Satın almak özgürlükse…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • UEFA'nın ardından CONCACAF da FIFA'ya rest çekti
    UEFA'nın ardından CONCACAF da FIFA'ya rest çekti
    Kaydet
  • Italiano'dan yeni rakip uyarısı:
    Italiano'dan yeni rakip uyarısı: "İki maçı da kazandılar"
    Kaydet
  • Seydikemer'de alevlerin arasından kurtardığı keçiyi omuzlarında taşıyan vatandaş kamerada
    Seydikemer'de alevlerin arasından kurtardığı keçiyi omuzlarında taşıyan vatandaş kamerada
    Kaydet
  • FIFA Başkanının skandal kararı ortalığı karıştırdı: UEFA resti çekti, 55 ülkeden Dünya Kupası'na boykot kararı
    FIFA Başkanının skandal kararı ortalığı karıştırdı: UEFA resti çekti, 55 ülkeden Dünya Kupası'na boykot kararı
    Kaydet
  • TAŞITTA DA ORANLAR YÜKSELDİ!
    TAŞITTA DA ORANLAR YÜKSELDİ!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
UEFA'nın ardından CONCACAF da FIFA'ya rest çekti
UEFA'nın ardından CONCACAF da FIFA'ya rest çekti
Kaydet
Teverruk işlemi hangi hallerde yapılabilir?
Teverruk işlemi hangi hallerde yapılabilir?
Kaydet
Öğrenci affı Meclis'ten geçti! Detaylar belli oldu...
Öğrenci affı Meclis'ten geçti!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2026 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası
|
Haber Özeti
Yükleniyor...
Seslendirme

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.