Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye SİHA tepkisi: Aramızda güvenlik sorunu var

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye SİHA tepkisi: Aramızda güvenlik sorunu var

Politika Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. İsrail - Hamas çatışmasıyla ilgili gerginliğin bölgeye yayılmasından endişe duyduğunu belirten Erdoğan, ''Camilerin hastanelerin ve sivil yerleşim yerlerin bombalanması gibi saldırıları kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi açıkça söylüyorum. 360 kilometrekareye sıkışmış 2 milyon insanın elektriğini suyunu gıdasını kesmek en temel insan haklarının ihlalidir.'' çıkışında bulundu. Erdoğan düşürülen SİHA için ABD'ye çok sert tepki gösterdiği konuşmasında "Amerika ile NATO'da beraber değil miyiz, beraberiz. Bizim SİHA'mızı Amerika düşürdü mü, düşürdü. NATO'da nasıl beraberiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye- Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bir Yahudi olarak da buradayım." ifadesine de tepki gösteren Erdoğan "Bu nasıl bir politika anlayışıdır. Karşı taraf da 'Müslüman olarak yaklaşıyorum' derse ne diyeceksin?" dedi. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''2005 senesinde ülkemizde Afrika yılı ilan ederek kıta ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık. Afrika, Türk milletinin kalbinde olduğu kadar ülkemizin dış politikasında da özel bir yere sahiptir. Afrika'nın benim gönlümdeki yeri ise çok müstesnadır. Bir kez Afrika'ya giden her zaman gitmek istermiş.

''AFRİKA'DAKİ BÜYÜKELÇİLİK SAYIMIZI 44'E ÇIKARDIK''

Afrika'daki büyükelçilik sayımızı 44'e çıkardık. Ortak başarımızı göstermesi açısından bazı rakamları paylaşmak istiyorum. Kıta ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 41 milyar dolara yaklaştı. Şirketlerimiz, iş gücü ihtiyaçlarının büyük bölümünü yerelden sağlayarak Afrika'da istihdama katkı yapıyorlar.

"AFRİKA TAHIL KORİDORUNDAN YETERİ KADAR FAYDALANAMADI"

Savunma sanayi son yıllarda en büyük atılım yaptığımız sektörlerden. İnsansız hava araçlarında dünyada ilk 3'teyiz. Akıncı ile yakaladığımız ivmeyi Kızılelma ile bir üst lige taşıyoruz. Savaş gemisi teknolojisinde de kendi gemisini tasarlayan, geliştiren, inşa edebilen 10 ülkeden biriyiz. Bu alandaki tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle de paylaşmaya hazırız. Afrika Birliği'nin G-20 üyeliğine en başından beri tam destek verdik.

Rusya-Ukrayna savaşının ilk gününden beri barış için çalıştık, çalışıyoruz. Karadeniz girişimi ile gıda krizinin daha da derinleşmesinin önüne geçtik. 33 milyon ton tahılın boğazlarımızdan güvenle taşınmasını temin ettik. Ancak samimi çabalarımıza rağmen Afrikalı kardeşlerimizin tahıldan yeteri kadar faydalanamadığını biliyoruz.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye SİHA tepkisi: Aramızda güvenlik sorunu var

HAMAS-İSRAİL ÇATIŞMASINDA 7. GÜN: "ÖNCE ATEŞKESE SONRA KALICI BARIŞI GÖRÜŞMEYE DAVET EDİYORUZ"

İsrail ile Filistin arasında meydana gelen hadiseler hepimizi derinden sarstı. Gerginliğin artarak bölgeye yayılması ihtimalinden endişeliyiz. Camilerin hastanelerin ve sivil yerleşim yerlerin bombalanması gibi saldırıları kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi açıkça söylüyorum. 360 kilometrekareye sıkışmış 2 milyon insanın elektriğini suyunu gıdasını kesmek en temel insan haklarının ihlalidir. Amerika İngiltere uçak gemisi göndermeyi konuşuyoruz. Şu anda Gazze'de yer ile yeksan edilen kadın çocuk anne ne var ne yok hepsi yok ediliyor. Bundan kimse dertlenmiyor ama biz dertliyiz. El Ariş Havalimanı'na ilaç, dayanıklı gıda, konserve, çocuk bezi, tıbbi malzemelerin de bulunduğu bir insani yardım uçağımızı bu sabah gönderdik. Çatışmalar başladığından beri bölgeye ilk yardım kargosunu götüren uçağımız bugün saat 12.00 itibariyle havalimanına indi. Gazze'ye insani yardımlarımızı ulaştırmaya devam edeceğiz. Tüm tarafları önce ateşkese sonra kalıcı barışı görüşmeye davet ediyoruz. Gazze şu an itibariyle mazlumdur mağdurdur ama İsrail'in şu an itibariyle mazlum durumu söz konusu değil.

BLINKEN'A TEPKİ

ABD'nin bölgeye uçak gemilerini göndermesi tarafların arasındaki tansiyonu düşürmesine hiçbir katkı sağlamıyor. Dışişleri Bakanı benim Dışişleri Bakanım ile görüşme yapıyor. 'İsrail'e Dışişleri Bakanı sıfatıyla değil bir Yahudi sıfatıyla yaklaşıyorum' diyor. Bu nasıl bir politikacı, bu nasıl bir yaklaşım? Bunu söylediğin zaman sana karşındakiler de şunu söylerse; Ben de bölgeye bir Müslüman sıfatıyla yaklaşıyorum derse ne diyeceksin? Bak biz Yahudi, öbür tarafta Türk, şu bu demiyoruz. Karşındakine insan sıfatıyla yaklaşacaksın. O çocukların halini görmüyor musun, şehit edilen yavruları görmüyor musun? 'Ben seninle bakan sıfatıyla değil bir Yahudi olarak konuşuyorum diyor.'

''ÜLKEMDEKİ İSRAİL BÜYÜKELÇİLİKLERİ KORUMA ALTINDA''

Ülkemdeki İsrail büyükelçiliklerini her türlü koruma altına aldık. Bu tür dönemde her şey olabilir. Egemen bir Filistin devleti kurulmadan bölgeye huzur gelmeyecektir.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye SİHA tepkisi: Aramızda güvenlik sorunu var

''ABD İLE GÜVENLİK SORUNUMUZ VAR''

ABD Başkanı'nın dün Suriye konusunda yaptığı açıklamadaki yaklaşımı kendilerine ifade ediyoruz. ABD'nin PKK'nın Suriye'deki uzantılarıyla bu ülkede yürüttüğü faaliyetler Türkiye'nin milli güvenliği için olağanüstü bir tehdittir.

NATO'da beraber değil miyiz? Peki bizim SİHA'mızı düşürdü mü? Düşürdü. Peki biz senle NATO'da nasıl beraberiz? Nasıl böyle bir şey yapabilirsin? Aramızda güvenlik sorunu var. Söz konusu açıklama müttefiklik ve stratejik ortaklık ruhuyla bağdaşmadığı gibi Suriye'yi bölmeye çalışan terör örgütlerine de cesaret vermektedir.

"BİZE KARŞI OYNANAN TİYATROYU ACI BİR TEBESSÜMLE KARŞILIYORUZ"

Ülkemize yönelik terör tehdidini terör örgütünün arkasında kimin olduğuna bakmaksızın kaynağında ortadan kaldırmakta kararlıyız. DEAŞ'la göğüs göğüse çarpışan, şehit verme pahasına bu terör örgütünü hezimete uğratan tek NATO müttefiki olarak bize karşı oynanan bu tiyatroyu sadece acı bir tebessümle karşılıyoruz. Tiyatro oynayanları kendi senaryolarıyla bırakıp kendi milli güvenliğimizin gerektirdiği adımları atmaya devam edeceğiz. 

Son gelişmeler, başkenti Doğu Kudüs olan coğrafi bütünlüğe sahip bağımsız, egemen bir Filistin devleti kurulmadan bölgeye huzur gelmeyeceğini bir kez daha gösterdi. Kendi topraklarında asırlardır baskı, sömürü ve işgale maruz kalmış Afrikalı dostlarımızın da 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi için gerekeni yapacaklarından şüphe duymuyorum."

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...