Sondakika! Dışişleri Bakanı Fidan: Güçlü Türkiye güçlü Azerbaycan'dır, güçlü Azerbaycan güçlü Türkiye'dir

Düzenleyen:
- Güncelleme:

POLİTİKA Haberleri

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov baş başa görüşme sonrası ortak açıklama yaptı. Kardeşlik vurgusu yapan iki ülke bakanları "Güçlü Türkiye güçlü Azerbaycan'dır, güçlü Azerbaycan güçlü Türkiye'dir" mesajını verdi. Kur'an-Kerim'e alçak saldırılarda Bakan Fidan iki ülkeyi işaret etti: Zararlarını görmeye başladılar

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortan basın toplantısı düzenledi.

Sondakika! Dışişleri Bakanı Fidan: Güçlü Türkiye güçlü Azerbaycan'dır, güçlü Azerbaycan güçlü Türkiye'dir

"GÜÇLÜ TÜRKİYE GÜÇLÜ AZERBAYCAN'DIR"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan konuşmasında "Güçlü Türkiye güçlü Azerbaycan'dır, güçlü Azerbaycan güçlü Türkiye'dir. Azerbaycan-Ermenistan girişimlerini destekliyoruz. Uluslararası topluma bir çağrıda bulunmaktayız. Taraflar arasında ayrımcılık yapmayın, destek yerine köstek olmayın. Laçin yolu Azerbaycan toprağıdır. Bölgesel istikrara giden yol kapsamlı bir barış anlaşmasından geçiyor. Bunun için Zengezur bağlantısının açılması büyük öneme sahip. Azerbaycan hangi tedbiri gerekli görüyorsa onu alır ve almak da en büyük egemenlik haklarından biridir" dedi.

Sondakika! Dışişleri Bakanı Fidan: Güçlü Türkiye güçlü Azerbaycan'dır, güçlü Azerbaycan güçlü Türkiye'dir

"SAVAŞTA TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNİ HİSSETTİK"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov "Savaşta Türkiye'nin desteğini hissettik. Zengezur'un açılması yeni dönem için önemlidir.." açıklaması yaptı.

KUR'AN-I KERİM'E YAPILAN SALDIRILAR 

Bakan Fidan, Kur'an-ı Kerim'e yönelik alçak saldırıların vehametinin Danimarka ve İsveç makamları tarafından anlaşılmaya başlandığını belirtti. Bakan Fidan, 'Bu provokasyonların zararlarını görmeye başladılar' ifadelerini de kullandı.

"ÖNEMLİ OLAN İSLAM ÜLKELERİNİN ORTAK TAVRI"

"İslam ülkeleriyle koordinasyonumuz devam ediyor. "Ortak ne yapabiliriz?" diplomasisi gerçekleştiriyoruz" diyen Hakan Fidan "İnsanlık sorununa ciddi bir farkındalık oluşturarak ve çözüm arayışına iyi bir örnek teşkil etmeye çalışıyoruz. Önemli olan İslam ülkelerinin ortak şekilde tavırlarını ortaya koyması...

"İŞVEÇ BAŞBAKANININ AÇIKLAMASI ÖNEMLİ"

Esas itibarıyla bu sorunun ortaya çıkardığı potansiyel zararları ve tehditleri görmeye başladıklarını anlıyoruz. İsveç Başbakanı’nın yazılı açıklamasında ‘2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra en ciddi güvenlik durumunu yaşıyoruz’ ifadesini kullanıyor ki bu önemli. Kendi ülkenizde bu kadar hassas konuda provokasyon yapılmasına izin vermeniz ve kendi kurduğunuz sistemin ve organlarının bunu engelleyememesi aslında bir devletin kurumlarıyla beraber varoluşuyla ilgili birtakım soru işaretlerini beraberinde getiriyor." dedi.

"CİDDİ MÜZAKERE MEVZUSU OLACAK"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırılarla ilgili "Bu mesele ciddi müzakere mevzusu olacaktır..." ifadelerini kullandı.

"AVRUPA'NIN ENERJİ GÜVENLİĞİNE KATKIDA BULUNMAKTAYIZ"

Bakan Fidan, Türkiye-Azerbaycan’ın enerji iş birliğinin sadece iki ülkenin çıkarlarına hizmet eden bir konu olmaktan çıkarak daha stratejik bir düzeye dönüştüğünün altını çizdi. “Bu çerçevede biz Avrupa’nın da enerji güvenliğine katkıda bulunmaktayız" diyen Hakan Fidan "Türkiye, kendi enerjisini tedarik ederken, Azerbaycan’la bu iş birliğini yürütürken ortaya koyduğu perspektif iki ülke tarafından Avrupa’nın enerji güvenliğine de katkıda bulunmakta. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Trans Anadolu doğalgaz boru hattı (TANAP) başta olmak üzere bunun önemli bir kısmını Azerbaycan’la yapıyoruz. Güney gaz koridorunun bel kemiği TANAP, Avrupa’nın önemli bir gaz tedarik arteri durumunda. Yılda 16 milyar metreküp gaz akmakta. Bunun da en az yarısı Avrupa’ya gitmekte. Ukrayna savaşıyla gördük ki ilk kez küresel düzlemde bir enerji krizi yaşanmakta. Merkezinde de bunun Avrupa var. Tamamen de atlatılmış değil. Ne zaman atlatılacağı da açıkçası şu anda ön görülemiyor. Bu meyanda Avrupa’da gelecek kış yeni bir kriz olabilir. Enerji piyasalarındaki belirsizlikler de bu nedenden dolayı devam ediyor. Sadece tedarik miktarlarında değil fiyat istikrarı tesisinde de sıkıntılar var. Azerbaycan’la önümüzdeki yıllar için bu konulara yönelik stratejik diyaloğumuz ve hazırlığımız devam etmekte. İlave kapasite hazırlanması bunun taşınması için TANAP’ın kapasitesinin artırılması söz konusu. Hazar Havzası’nda diğer kaynakların ülkemize getirilmesi konusunda da çalışmaktayız. Türkmen gazı giderek daha önemli hale gelmekte” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...