Doğu Afrika’nın ilk mescidi ‘Kizimkazi’

Doğu Afrika’nın ilk mescidi ‘Kizimkazi’

Ramazan Haberleri

İslamiyet’in ilk yıllarında Etiyopya’ya (Habeşistan) hicret eden Sahabe-i Kiram efendilerimiz tarafından yaptırılan Necaşi Camii Afrika’nın ilk camisi olarak kabul ediliyor.

Raşit Ağzıkara

Kıtanın farklı noktalarına o yıllarda ve sonrasında birçok mescit yapılmış. Seyyah-ı Fakir programının çekimleri için gittiğimiz Doğu Afrika turumuzda yolumuz Tanzanya’nın özerk adası olan Zanzibar’a düştü. Adanın güney ucundaki balıkçı köyü Kizimkazi’de Hicri 500 yılında bu bölgeye yapılan ilk mescidi gördük. Hint Okyanusu’na 30 adım uzaklıkta, sade ancak etkileyici bir mimariye sahip. Etrafındaki kabirlerde seyyidler yatıyor. Afrika kıtasına İslamiyeti tebliğ için gelenlerden sadece birkaçı burada. Mescidin kuyusu bizi o yıllara götürüyor. Aslına bakarsanız çok şey değişmemiş. Caminin içi ve dışı ara ara tamir edilmiş. Zanzibar, 10. yüzyılın başlarında adaya gelen Araplar vasıtasıyla İslamiyetle tanışmış. Avrupa devletleri bölgedeki sömürgeciliğiyle huzuru bozmuş. Zanzibar’ı köle ticaretinin ana üssü hâline getirmişler. Abdülhamid Han’ın yardım girişimleri Avrupa’yı rahatsız etmiş ancak bu destek sınırlı kalmış. Zanzibar’ın yüzde 90’ı Müslüman. Ekonomileri turizme dayalı, ayrıca bölgedeki baharatçılık hâlâ önemini koruyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...