11 milyon diyabetli hasta var

- Güncelleme:
11 milyon diyabetli hasta var

Sağlık Haberleri

1 milyon kişi diyabete bağlı körlük riski ile karşı karşıya. Özellikle 18-45 yaş arasındaki genç nüfus görme kaybına uğruyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Son yıllarda Türkiye’de diyabet hastalığı iki kat artarak Avrupa’nın önüne geçti. Diyabette Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sırada yer alan Türkiye’de yaklaşık 11 milyon insan bu hastalıkla savaşıyor. Diyabetin sebep olduğu hastalıklardan biri de görme bozuklukları ve körlük. Türkiye’de yaklaşık bir milyon kişi diyabete bağlı körlük yaşıyor. 11 milyon olan diyabet hastalarının yüzde 10’u ağır retina hastaları olduğu için görme yetilerini tamamen kaybediyor. Özellikle 18-45 yaş arasındaki genç nüfus diyabete bağlı görme kaybına uğruyor. 

SİNSİ İLERLEYEN HASTALIK

Göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Makbule Berna Ötük diyabetin gözdeki damarları etkileyerek kanamalara sebep olduğunu ve görme bozukluklarına yol açtığını söyledi. Ötük “Diyabet hastalarında en sık şekere bağlı görme hastalığı dediğimiz, diyabetik retinopati görüyoruz. Diyabet gözde yavaş yavaş ilerleyen çok sinsi bir hastalıktır. Görme noktasının etkilenmesi bütün damar yapısını bozar. Zamanla damarlar o kadar bozuk hâle gelir ki retina beslenemez. Bu aşamada yeni damar oluşumları başlar. Yeni ve kötü oluşan damarlar da ciddi kanamalara sebep olur” dedi. Diyabetin göze zararlarının 50 yaş altı hastalarda daha agresif seyrettiğine dikkat çeken Ötük “Şeker regülasyonu bu hastalarda biraz daha dirençli. Bu sebeple onlar daha fazla dikkat etmeli” diye konuştu. 

GENÇLER TEDAVİYE DİRENİYOR

Genç hastalarda, ‘Bana bir şey olmaz’, algısı var. Bu yüzden bu hasta grubunda körlük durumunu daha sık görüyoruz. Hasta olduklarını kabul etmiyorlar. Bize geldikleri zaman görme kaybı dahi olsa yapılan tedavilere direnç gösterebiliyorlar” ifadelerini kullandı. “Eğer geç kalınmışsa, bir şey yapsak bile hastalığı durduramayabiliyoruz. Bu algı bazen tedaviyi aksatıyor” diyen Ötük, sadece diyabet hastalarının değil herkesin senede en az bir kere göz kontrolü yaptırması gerektiğini vurguladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kayan 9 Kasım 2022 17:24

O

Sonraki Haber Yükleniyor...