Daha çok açık tenlilerde görülüyor: Fazla güneşe maruz kalmamaya özen gösterin

Düzenleyen:
Daha çok açık tenlilerde görülüyor: Fazla güneşe maruz kalmamaya özen gösterin

SAĞLIK Haberleri

Deri kanserinde özellikle açık tenli, ileri yaşlı ve güneş ışınlarına fazla maruz kalanların daha fazla risk altında olduğu kaydedildi. Konuyla ilgili Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Öztaş uyarıda bulunarak, korunmak için yapılması gerekenlerden bahsetti.

Deri kanseri, deri hücrelerinin DNA hasarına uğraması ve hasarlı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkıyor. Bu hasarın en büyük sorumlusu olarak ise zararlı ultraviyole ışınları… Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Öztaş; açık tenli, ileri yaşlı, geçmişte güneş maruziyeti yüksek olan kişilerin daha fazla risk altında olduğunu belirterek, deri kanserinin erken tanı ile en fazla iyileşme oranına sahip kanserlerden biri olduğunu söyledi.

GÜNEŞ IŞIĞI TETİKLİYOR

Cilt kanserlerinin köken aldıkları hücrelere göre 2 ayrıldığını ifade eden Öztaş, melanom ve melanom dışı kanserlere ilişkin şunları kaydetti:

“Melanoma, derinin üst ve alt tabaklarında bulunan melanosit hücrelerinden kaynaklanan deri tümörüdür. Beyaz ırkta melanoma gelişimi daha çoktur. Güneş ışığı ve güneş yanığı önemi bir tetikleyicidir. Güneş ışığının yanı sıra solaryum gibi yapay ultraviyole kaynakları da oldukça tehlike arz eder. Çocukluk çağında maruz kalınan yoğun güneş ışığı nedeniyle oluşan ciddi güneş yanıkları artmış bir risk faktörü olarak kabul edilir. Aile öyküsü de başka önemli risk faktörüdür. Eğer melanom inceyken yakalanırsa, cerrahi çıkartım yeterlidir.”

AÇIK TEN, İLERİ YAŞ, GÜNEŞ IŞINLARI RİSK FAKTÖRÜ

“Melanom dışı deri kanserleri bazal ve skuamöz hücreli karsinomlardır. Bazal hücreli karsinom özellikle açık tenli, ileri yaşlı, geçmişte güneş maruziyeti yüksek olan, arsenik maruziyeti olan ya da başka hastalıkları nedeniyle immun baskılanması olan kişilerde daha sık izlenir. Bazal hücreli karsinom en sık yüz bölgesinde gözlenir. Çoğunlukla ten rengi ve incimsi kenarları olan bir kabarıklık olarak görülür. Bazı olgularda yüzeyel ülser izlenir. Erken dönemde tanı konulması ve cerrahi çıkartılması yeterlidir.”

SOLARYUMA GİRENLER TEHLİKE ALTINDA

Doç. Dr. Pınar Öztaş, skuamöz hücreli karsinomun ise deride sıklıkla kırmızı zeminli, soyulan, kabuklanan bir alan şeklinde belirti gösterdiğini belirterek, "Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir ancak en sık baş, boyun ve el sırtı gibi sıklıkla güneş gören yerlerde görülür. Skuamöz hücreli karsinomda en önemli risk faktörü güneş ve solaryumdur ve yaşlı insanlarda daha sık görülür. Ancak inşaat işçileri, çiftçiler, sörf, yelken, golf gibi açık hava sporları yapan kişiler ve sık sık solaryuma girenlerde de risk daha fazladır" ifadelerini kullandı.

DÜZENLİ GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIN

Erken tanının, deri kanserinin etkili tedavisinde ilk ve en önemli adım olduğunu vurgulayan Öztaş, deride zaman zaman açılıp kapanan bir yara ya da kabarıklık, kabuklanma, kaşıntı, kanama şikayetlerinin olması, derideki bir kabartı veya lekenin yavaşça büyümesi, kabartı ya da lekenin şeklinde ya da renginde değişiklik olması, iyileşmeyen izole yaraların olması gibi durumlarda dermatoloji uzmanına mutlaka muayene olunması gerektiğini belirtti.

Öztaş, deri kanserine ilişkin alınabilecek tedbirleri, "Yüz ve vücuttaki pigmente lezyonlara dermoskopik inceleme yapılmadan lazer uygulamaları yaptırmayın. Düzenli olarak güneş koruyucu kullanın. Geniş kenarlıklı şapka takın. Kuşkulu lezyonlarda mutlaka bir dermatoloğa başvurun" şeklinde sıraladı.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...