Ağrı kesicide böbrek yetmezliği tehlikesi

- Güncelleme:
Ağrı kesicide böbrek yetmezliği tehlikesi

SAĞLIK Haberleri

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımının böbrek yapısını bozarak böbrek yetersizliğine sebep olduğunu söyledi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanımın kanserden daha kötü sonuçlara yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Üstündağ, “Ağrı kesiçilerin birçoğu direkt olarak böbreği olumsuz etkiller. Kadınlar daha sık ağrı kesici kullandığı için ne yazık ki kadınların böbrekleri daha fazla tehlikede” diye konuştu. İçilen ağrı kesici mitkarının önemli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Üstündağ, “Bir insan hayatı boyunca bir kilogram ağrı kesici tüketirse böbrekleri muhakkak belli derecede bozulur. Eğer 2-3 kilogram ağrı kesici tüketirse, bu hastalarda son dönem böbrek hastalığı görmek mümkün olur” dedi. 

EŞ DOST TAVSİYESİYLE KULLANMAYIN

Bu hastaların hayata tutunmak için nakil veya diyaliz tedavisi görmek zorunda kaldıklarını ifade eden Prof. Dr. Üstündağ, “Bir ağrı kesicinin yarım gram olduğunu düşünürsek, günde bir tane kullanıldığında yılda yaklaşık 200 gram ediyor. Kullanmaya devam edildiğinde 5 sene sonra muhakkak böbreğinizi bozmuş oluyorsunuz. Bizim ülkemizde komşu tavsiyesiyle, arkadaş önerisiyle ağrı kesici kullanımları böbrek hastalığının çok önemli sebebi” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...