Aşırı sıcaklar uyku düzenini altüst etti

- Güncelleme:
Aşırı sıcaklar uyku düzenini altüst etti

Sağlık Haberleri

Sıcak ortamlarda vücut ısısı düşmediği için uykuya geçiş zorlaşıyor. İyi bir uyku için yatmadan 3-4 saat önce yeme içmenin kesilmesi, protein ağırlıklı beslenilmemesi gerekiyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Son günlerde hava sıcaklıklarındaki aşırı artış sonrasında evler sıcaktan durulamaz hâle gelirken, bu durum özellikle uyku düzeninde ciddi bozulmalara yol açtı.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Uyku Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Melike Yüceege “Kısa süreli uykusuzluk baş ağrısı, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon güçlüğü gibi şikâyetlere sebep olurken, bu süreç uzadığında serebrovasküler ile kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve ruhsal hastalıklar gibi ciddi riskler doğar” dedi. Normalde vücut sıcaklığı 37 dereceye yakınken, uykuda bu değerin 1-2 derece düştüğünü, metabolizmanın yavaşladığını belirten Yüceege “Sıcak ortamlarda vücut ısımızın düşmesi zorlaşır. Bu sebeple uykuya geçiş de zor olur. Uyku bölünmeleri de artar” bilgisini paylaştı.

AŞIRI SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Özellikle sıcak havalarda yatmadan önce çay, kahve, kola içilmesinin uyku kalitesini bozduğunu söyleyen Yüceege, şunlara dikkat çekti: Uykudan 3-4 saat önce yeme-içme kesilmeli. Protein bakımından zengin beslenme metabolizmayı hızlandırarak vücut ısısının yükselmesine yol açacağından, akşam öğünlerinde daha az protein almaya dikkat edilmeli. Tuvalet ihtiyacı oluşturabileceğinden gece yatmadan önce aşırı sıvı tüketiminden kaçınılmalı. Egzersiz de metabolizmayı artırarak vücut ısısını yükselteceğinden akşam değil, sabah saatlerinde yapılmalı. Yatmadan önce çarşaf, yastık kılıfı, hatta çorapların buzdolabında soğutulup kullanılmasında da fayda var.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...