Besin alerjisi görülme sıklığı arttı! Zirve süt ve bademin

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Besin alerjisi görülme sıklığı arttı! Zirve süt ve bademin

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Eskiden çocukların problemi olan besin alerjisi paketli gıdaların da etkisiyle yüzde 1-2 oranında yetişkinlerde de görülüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Özellikle son 30 yılda besin alerjisi görülme sıklığının yaklaşık 3 kat arttığına dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Murat Şahiner “Besin alerjisine karşı gıdalar mümkün olduğunca ham ve doğal hâlleriyle tüketilmeli. Gıdaların pişirilmesi, kavrulması alerjiyi etkiliyor” dedi.

İşlenmiş gıdaların besin alerjisi gelişme riskini artırdığına işaret eden Prof. Dr. Şahiner “Birçok ülkede yapılan bilimsel araştırmalar, besin alerjisi oranının 3 yaş altında yaklaşık yüzde 7-8 olduğunu gösteriyor. Bu çok yüksek bir oran. Besin alerjisi oranı 3 yaş üzerindekilerde ise yüzde 3-4, bazı ülkelerde yüzde 5’e ulaşan oranlar bildiriliyor. Eskiden erişkinlerde hemen hemen hiç görülmezken şimdi yüzde 1-2 oranında da artık yetişkinlerde besin alerjisi görülüyor” diye konuştu. Besin alerjilerinin genellikle bebeklerin ek gıdaya geçmesiyle ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Şahiner “Küçük çocuklarda süt ve yumurta alerjisi ön plana çıkarken, daha büyük yaş gruplarında ise ağaç yemişi olarak sınıflandırılan antep fıstığı, kaju, badem, ceviz ve fındık alerjileri görülüyor. Erişkinlerde ise daha çok deniz ürünleri ve kuruyemişe karşı alerji söz konusu oluyor” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...