Covid-19'un yeni varyantı: Eris yayılıyor ama kısıtlama olmaz

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Covid-19'un yeni varyantı: Eris yayılıyor ama kısıtlama olmaz

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Eskiden olduğu gibi yasaklar geri dönecek diye bir korkunuz olmasın. 2020’de, 2021’de olduğu gibi bir kaosa dönüşme ihtimali şu an için söz konusu değil.

Covid-19’un Omicron varyantının alt türevi olan Eris (EG.5.1), Avrupa ve ABD’de yaygın olarak görülmeye başladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalında görevli Prof. Dr. Alper Şener “Türkiye’de süreç biraz daha uzayacak gibi görünüyor. Vaka sayılarında en erken eylülün üçüncü ya da dördüncü haftasında artış görülebilir. Bu vakalarda ağır hastalık tablosu olup olmadığına göre değerlendirme yaparak hibrit bağışıklamanın Türkiye’de vaka sayısı açısından bir avantaj olup olmayacağını göreceğiz” dedi.

VİRÜS BİZİMLE YAŞIYOR

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de “Covid-19 pandemisi bitti ama virüs yok olmadı. Virüs yaşamaya, bulaşmaya devam ediyor. Hâlâ Covid hastaları görülüyor. Geçirdiğimiz bu süre içerisinde virüs çok mutasyonlar geçirdi, değişik varyantlar oluştu ve virüs bizimle yaşamayı öğrendi. Bizi ağır hasta etmeden, bizi öldürmeden virüs bizimle beraber yaşamayı öğrendi. Biz de virüsle beraber yaşamayı öğrendik. Çünkü ya hastalığı geçirerek ya da virüse karşı aşılanarak bağışıklılığımızı sağlamış olduk. Dolayısıyla artık eskisi gibi ağır bir hastalık tablosu, ölümcül bir hastalık tablosu çok gözükmüyor” diye konuştu.

ERİS ÖLÜMCÜL DEĞİL

Son zamanlarda bazı ülkelerde yeni varyanta bağlı olarak vaka sayılarında artışlar ya da hastane yatışlarda artışlar rapor edilmeye başlandığını belirten Özlü “Ancak henüz biz yeni varyantın da EG.5 varyantının da daha ağır bir hastalık ya da ölümcül bir hastalık yaptığına dair bilgi sahibi değiliz. Şu anda pek çok ülke DSÖ’ye Covid-19’la ilgili düzenli veri göndermiyor. O bakımdan vaka sayıları, ölüm sayıları pandemideki gibi sağlıklı değil. Onun için dikkatli olmakta fayda var” ifadesini kullandı.

PANİĞE GEREK YOK

Yeni varyantla ilgili olarak paniğe gerek olmadığını belirten Özlü, açıklamalarını şöyle sürdürdü: Yeni varyantın 2020’de, 2021’de olduğu gibi bir kaosa dönüşme ihtimali şu an için söz konusu değil. Onun için eskiden olduğu gibi yasaklar, kısıtlamalar geri dönecek diye bir korkumuz olmasın. Yine de dikkatli olmakta fayda var. Özellikle kronik hastalığı olan yaşlıların sadece Covid-19 için değil ama diğer solunum yoluyla bulaşan virüsler için de kendilerini korumaları lazım. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...