Covid geçirmiş tam aşılı kişiler süper bağışıklık kazanıyor: Antikorları da 10 kat fazla

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Covid geçirmiş tam aşılı kişiler süper bağışıklık kazanıyor: Antikorları da 10 kat fazla

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Bilim adamları tam aşılı olup Covid-19’a yakalananlarda “süper bağışıklık” oluştuğunu ifade etti. ABD’de yapılan çalışmada, aşılama ve doğal enfeksiyon birleşiminin güçlü koruma sağladığı kanıtlandı.

ABD’de Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’ndeki uzmanlar,  koronavirüs geçirdikten sonra çift doz Covid aşısı yaptıranların da süper bağışıklık kazandığını dile getirdi.

10 KAT DAHA FAZLA ANTİKOR

Akademisyenler Pfizer/BioNTech aşısı olmuş 104 gönüllüden kan örnekleri aldı ve onları koronavirüsün üç ayrı varyantına maruz bıraktı. “Hibrit bağışıklık” içindeki gönüllülerde “şaşırtıcı derecede yüksek” antikor tepkisi tespit edildi. Bunlarda antikor seviyesi, Covid geçirmiş aşısız kişilere göre 10 kat fazla çıktı.

Covid geçirmiş tam aşılı kişiler süper bağışıklık kazanıyor: Antikorları da 10 kat fazla

Araştırmaya göre aşıları tam olup koronavirüse yakalananlar ‘süper bağışıklığa’ sahip oluyor.

İKİ DURUMDA DA SÜPER BAĞIŞIKLIK KAZANILIYOR

Araştırma Omicron varyantının ortaya çıkmasından önce yapıldı ama araştırmacılar bu varyantta da aynı sonucun görüleceği kanaatinde. Science Immunology dergisinde yayımlanan araştırma raporunu kaleme alan Dr. Fikadu Tafesse, “Önce aşı yaptırıp sonra enfeksiyon kapanlarla önce enfeksiyona yakalanıp sonra aşı yaptıranlar arasında herhangi bir fark yok. Her iki durumda da süper bağışıklık oluşuyor ve hastalık hafif geçiriliyor” ifadesini kullandı.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...