Diyabet hastalarına oruç uyarısı: İftarda çok yemeyin, bol bol su için

Düzenleyen:
Diyabet hastalarına oruç uyarısı: İftarda çok yemeyin, bol bol su için

SAĞLIK Haberleri

Oruç tutan diyabet hastalarının iftarda çok fazla yemek yememelerini ve iftar sahur arasında bol su tüketmeleri gerektiğini söyleyen Halk Sağlığı-İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, diyabetli kişilerin Ramazanda dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulundu.

11 ayın sultanı Ramazan yaklaştı. Diyabet hastalarının da ramazanda oruç tutma konusunda kafaları karışık. Peki, diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Şeker hastaları nasıl oruç tutar? Şeker hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli? Dr. M. Emin Dinççağ, Ramazan ayında sık sorulan sorulara cevap verdi.

DİYABETLİLER RAMAZANDAN ÖNCE HEKİM KONTROLÜNDEN GEÇMELİ

Ağızdan ilaç alan şeker hastalarının oruç tuttuğunda uyması gereken bazı tedbirler olduğunun altını çizen Dr. Dinççağ, “Dünyanın birçok Müslüman ülkesinde diyabetli Müslümanların oruç tuttuğu bir gerçektir. Ramazan başlamadan diyabetlilerin veya tüm oruç tutacak olanların hekim kontrolünden geçmeleri ve tahlillerini yaptırmaları gereklidir” dedi.

ORUÇ TUTAN DİYABETLİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?

Oruç tutan diyabet hastalarına uyarılarda bulunan Dinççağ, şunları söyledi:

“İyi kontrol sağlanmış oral (ağızdan) ilaç alan şeker hastalarının kan şekeri kontrolünün sık yapılması şartıyla hipoglisemi yaşamadığı sürece çok istiyorlarsa oruç tutabileceği ve riskin daha düşük hasta grubu olduğu bilinmelidir. Ancak oruç tutan bu diyabetlilerin iftarda çok fazla yememeleri, iftarı açtıktan sonra ilaçlarını almaları, az az sık sık yemek yemeleri, iftar sahur arasında bol su içmeleri, sık kan şekeri ölçmeleri, şeker yememeleri, unlu gıdalarda daha az tüketmeleri, iftar sonrası yürüyüş yapmaları şartıyla oruçlu kalabilirler.”



Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...