Diyabet hastası olanları yakından ilgilendiriyor: Sakın bu hataya düşmeyin

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Diyabet hastası olanları yakından ilgilendiriyor: Sakın bu hataya düşmeyin

Sağlık Haberleri

Diyabetli hasta sayısı günden güne artarken diyabette beslenme nasıl olmalı, diyabetli kişiler ne yemeli gibi konular sıklıkla araştırılıyor. Her 6 saniyede 1 kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Diyetisyen Sena Pekşen, doğru beslenmek ile diyabetten korunmanın mümkün olduğunu söylüyor. Ancak dikkat: Diyabet tedavi edilmediğinde kalp krizi, inme, körlük, böbrek yetmezliği ve diyabetik ayak gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle diyabetin yakın takibini mutlaka yaptırmak gerekiyor.

Diyabetin görülme sıklığı günden güne artıyor. En son verilere göre dünyada toplam 537 milyon kişi diyabetle yaşıyor. Diyetisyen Sena Pekşen, tam da bu noktada şeker hastalarına diyabet ve beslenme konusu hakkında bilgilendirmede bulunuyor.

EN YAYGIN GÖRÜLENİ TİP 1 VE TİP 2 DİYABET

Diyabet hakkında bilinmesi gerekenleri açıklayan Sena Pekşen, şu bilgileri verdi:

-Diyabet, kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun üretilememesi veya hücrelerdeki etkinliğinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve artmış kan şekeri düzeyleri ile tespit edilen kronik bir hastalıktır.

-En yaygın görülen diyabet türleri Tip 1, Tip 2 diyabet ve gebelikte ortaya çıkan gestasyonel diyabettir. Tip 1 diyabet, genellikle genç yaşlarda görülen, pankreasta insülin salgılayan hücrelerin harabiyeti sonucu mutlak insülin eksikliği ile ortaya çıkan diyabettir.

-Hastaların pankreasları insülin üretmediğinden, tedavi şekli ömür boyu insülin kullanımı, beslenme tedavisi ve düzenli fiziksel aktivitedir. Tip 2 diyabet, salgılanan insülin miktarı ya gerekenden azdır ya da insülin çeşitli nedenlerden dolayı gereken etkiyi gösterememektedir. Tüm diyabet vakalarının yüzde 90’ından sorumludur.

-Tip 2 diyabet, genetik yatkınlığın yanı sıra şişmanlık, hareketsizlik gibi yaşam tarzı etmenlerine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Tedavisi ağızdan ilaç alımı veya bazı vakalarda insülin iğnesi yapılmasıdır. Gestasyonel diyabet, ilk kez gebelik döneminde ortaya çıkan, genellikle beslenme tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği ile kontrol altına alınabilen, gerekli durumlarda insülin tedavisinin uygulandığı diyabet türüdür.

Diyabet hastası olanları yakından ilgilendiriyor: Sakın bu hataya düşmeyinBitkisel ağırlıklı, ana yağ kaynağı olarak zeytinyağı, düşük-orta derece balık, düşük miktarda kırmızı et tüketmeyi temel alan Akdeniz tipi beslenme diyabetli kişiler için öneriliyor.

DİYABETTEN KORUNMANIN YOLLARI

Hastalıktan korunma yollarını da aktaran Pekşen, şu tavsiyelerde bulundu:

-Son yıllarda yapılan birçok araştırma, şişmanlığın Tip 2 diyabete yakalanma riskiyle doğrudan ilişkili olduğunu göstermiştir. Şişman bireylerin vücut ağırlığında sağlanan yüzde 7-10 kayıp ile Tip 2 diyabete yakalanma riski yarı yarıya azalmaktadır. 

-Fiziksel aktiviteyi arttırarak kasları çalıştırmak, hücrelerin insülin duyarlılığını arttırarak kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Tam tahıllar, posa içeriği ile mideyi daha yavaş terk eder ve yine posa içeriği ile besinlerin bağırsaktan geçiş zamanını uzatarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. 

-Akdeniz diyeti, sebze, meyve, tam tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, zeytinyağı ve balık tüketiminin yüksek olduğu beslenme modelidir. Akdeniz diyeti ile posa, sağlıklı diyet yağları ve antioksidan alımı, Tip 2 diyabet riskinin azalmasında etkilidir.

- Tip 2 diyabet büyük ölçüde önlenebilir bir hastalıktır. Yaşam tarzı değişikliği ile diyabet riskinin yaklaşık yüzde 40-60 oranında azaltılabileceği gösterilmiştir.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...