Hepsi yasak… Sedef hastaları aman uzak dursun

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Hepsi yasak… Sedef hastaları aman uzak dursun

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Hücrelerin bağışıklık sistemindeki yanlış sinyaller nedeniyle çok hızlı çoğaldığı kronik bir deri hastalığı olan sedef ile yaşamak zor. Hem kronik hem de yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi hayatı zorlaştırıyor.

Sedef hastalığında düzenli takip ve tedavinin aksatılmaması gerektiğini belirten Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğba Özkök Akbulut, sedef hastalığı ile merak edilenleri anlattı. Hastalığın varlığında beslenmenin de önemine dikkat çeken Akbulut, yasaklı yiyecekleri sıralamayı da ihmal etmedi.

SEDEF HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Saçlı deride, dizlerde, dirseklerde, kalçada daha sık olmakla birlikte vücudun herhangi bir yerinde kırmızı, kabuklu, kepekli yaralar görülür. 

Eklemlerde ağrı, şişlik, şekil bozukluğu, istirahatte iken, sabahları bel ağrısı hastaların üçte birine eşlik eder. 

Tırnaklarda nokta nokta çöküntüler, tırnak altında kalınlaşma, tırnak plağında ayrışma gibi tırnak değişiklikleri bazen tek bulgu olabilir.

NEDEN OLUR? 

Aslında sedef hastalığının tek bir nedeni yoktur. Genetik yatkınlık zemininde stres, enfeksiyon, travma gibi çok çeşitli faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar veya tetiklenir. 

SEDEF BULAŞICI MI?

Kesinlikle bulaşıcı değildir. 

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? 

Hastalığın şiddeti ve yaygınlığına göre tedavi değişmekle birlikte çeşitli kremler, ağızdan alınan ya da enjeksiyon yolu ile belli aralıklarla yapılan ilaçları mevcuttur.

Günümüzdeki tıbbi tedaviler ile hastalığın belirtileri ve ilerlemesi durdurulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken dermatoloji hekimlerinden tedavi hizmeti almaktır. Sedef hastalığında psikososyal destek iyileşme sürecine büyük katkı sağlar.

BESLENMEDE 5 NOKTAYA DİKKAT

Özellikle kilo aldırma potansiyeli olan üç beyazdan (beyaz un, şeker, tuz) uzak durmaları gerekir.

İşlenmiş gıdalar yerine sebze, protein içeren Akdeniz diyeti tarzı beslenme daha uygundur. 

Akşam en geç 20.00’den sonra yemek yememek gerekir. 

Tok karına meyve yenmemelidir ki bu karaciğerde yağlanmaya yol açar.

Gün içinde en az 2-2,5 litre su içmek vücudun sağlıklı işlemesi için büyük önem arz eder.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...