Her yıl iki milyon kişi akciğer kanseri oluyor

- Güncelleme:
Her yıl iki milyon kişi akciğer kanseri oluyor

Sağlık Haberleri

Dünyada ve ülkemizde en sık görülen kanser türü akciğer. Dünya’da her yıl iki milyon kişi, Türkiye’de ise yaklaşık 44 bin kişi akciğer kanserine yakalanıyor. Bunlardan 24 bini hayatını kaybediyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Akciğer kanseri dünya çapında ve ülkemizde kanserden kaynaklanan ölümlerin en yaygın sebebi. Dünyada ve ülkemizde erkekler arasında en sık görülen kanser türü akciğer iken; kadınlarda da üçüncü sırada yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon kişiye akciğer kanseri teşhisi konulurken, Türkiye’de ise yaklaşık 44 bin kişi akciğer kanserine yakalanıyor ve bunlardan 24 bini de hayatını kaybediyor.

Ülkemiz, erkeklerde her bin kişide yüzde 41,7 oranıyla dünyada akciğer kanserinin en sık tespit edildiği ülkelerden biri. Akciğer kanseri, ülkemizde her iki cinsiyet için yıllık 100 binde 61,2 oranında görülme sıklığına sahip. Ölümlerin yüzde 62’si 65 yaşın altında gerçekleşiyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigara kullanımından ortaya çıkıyor. Ortalama 30 yıl sigara içen her yedi kişiden birinde akciğer kanseri oluşuyor. Erkek cinsiyet ön planda görülmesine karşın son yıllarda kadınlar arasında sigara içiminin yaygınlaşması sonucu cinsiyet farkının azaldığı gözlemleniyor.

E-SİGARALAR CİDDİ PROBLEM

Dünyada akciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık üçte ikisinin sigaraya bağlı olduğunu vurgulayan göğüs hastalıkları uzmanı Nilüfer Aykaç “Küresel Gençlik Tütün Araştırması’na göre e-Sigara deneyim yaşı 11’e kadar düştü. Gençlerin en sık, tek kullanımlık aromalı ürünleri tercih ettikleri görülüyor. Bu sebeple aromalar, sağlık etkilerinin dışında gençlerin e-Sigara’ya başlamaları ve sürdürmeleri açısından büyük bir sorun” dedi. Akciğer kanseriyle mücadelede en etkili yolun sigaraya hiç başlamamak olduğunu belirten Doç. Dr. Aykaç, şöyle konuştu: Uzun süre sigara içme öyküsü olan özellikle de aktif sigara içicisi olan bireylerin geçmeyen öksürük, kanlı balgam çıkarma gibi yakınmaları olduğunda hekime başvurması teşhis için önemli. Erken evrede teşhis alan hastalarda sağ kalma oranı yüksek olurken, ileri evre kanserlerde ise bu oran düşüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...