Kızamık ve boğmaca arttı, aşı yoksa hastalık var!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kızamık ve boğmaca arttı, aşı yoksa hastalık var!

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde toplamda 1,8 milyondan fazla bebeğin 2020-2022 yılları arasında kızamık aşısını kaçırdığını duyurdu.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, 2023’te kızamık vakalarının önceki yıla göre 30 kat arttığına dikkat çekerek bölgede acil tedbir alınması gerektiğini duyurdu. DSÖ Avrupa Bölgesi’nde 2022’de 941 olan vaka sayısı, 2023’te 30 binin üstüne çıktı. Türkiye’de de vaka sayılarının arttığına işaret eden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Aygün “Özellikle pandemi döneminde bütün dünyada çocukluk çağı aşılamalarının aksadığını biliyoruz. Ülkemizde de durum böyle. Bunun yanında pandemiyle birlikte daha önce var olan aşı karşıtlığı ve buna bağlı aşı kararsızlığı da arttı. Bazı aileler bilinçli olarak çocuklarını aşılatmadı. Ayrıca dünyada süren savaşlar ve göçler de enfeksiyon hastalıklarındaki artışı tetikledi” dedi.

BOĞMACADA DA ARTIŞ VAR

Kızamık vakalarının yanında boğmaca vakalarında da artış yaşandığına işaret eden Doç. Dr. Aygün “Aşı kararsızlığı, pandemi dönemindeki aşılamanın aksaması savaşlar boğmacayı da artırdı. Daha önce tek tük gördüğümüz çocuklarda boğmaca sıklığında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Ailelerin, Sağlık  Bakanlığının aşılama takviminde yer alan bütün aşıları zamanında yaptırması şart” diye konuştu. 

1,8 MİLYONDAN FAZLA BEBEK PANDEMİDE AŞI OLMADI

DSÖ Avrupa Bölgesi’nde toplamda 1,8 milyondan fazla bebeğin 2020-2022 yılları arasında kızamık aşısını kaçırdığını vurgulayan DSÖ “Kızamığın endemik bir hastalık olarak ortadan kaldırıldığı ilan edilen birçok ülkede vakalar rapor edilmiştir. Kızamığı ortadan kaldırmayı başaran ülkeler, eğer bütün topluluklarda çok yüksek oranlarda rutin çocukluk çağı aşılaması (en az yüzde 95) sürdürmezse, kızamık virüsünün diğer ülkelerden ithal edilmesinin ardından hâlâ büyük ve yıkıcı salgınlar riskiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Allah var gam yok 30 Ocak 2024 10:53

Başladılar yine aşıymış düşün milletin çocukların yakasından artık küreselci çeteler

Sonraki Haber Yükleniyor...