Koronavirüsün yeniden hortladığı Çin’de yeni virüs alarmı! ‘BtSY2’ hayvandan insana kolayca bulaşıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Koronavirüsün yeniden hortladığı Çin’de yeni virüs alarmı! ‘BtSY2’ hayvandan insana kolayca bulaşıyor

Sağlık Haberleri

Neredeyse 3 yıldır devam eden aşırı sert karantina kurallarına rağmen koronavirüsün yeniden hortladığı Çin’den korkutan bir araştırma haberi geldi. Çin’in Yunnan eyaletinde çalışan bilim insanları, 5 yeni virüs tespit ettiklerini ve virüslerden en tehlikelisinin ‘BtSY2’ olduğunu belirtti. Uzmanlar, BtSY2 adlı virüsün SARS-CoV-2 ile aynı aileden geldiğini belirterek hayvanlardan insanlara kolayca bulaşabildiğinin altını çizdi.

Bilim insanları, yarasalarda gizlendiği keşfedilen covid benzeri bir virüsün, insanlara sıçrama potansiyeli olan beş virüsten biri olduğunu belirtti. BtSY2 olarak bilinen virüsün, covid’e neden olan SARS-CoV-2 ile yakından ilişkili olduğu belirtildi.

Uzmanlar, Çin'in Yunnan eyaletindeki yarasalarda bulunan BtSY2 virüsünün, insanlar için patojenik olma olasılığı yüksek beş endişe verici virüsten biri olduğunu aktardı.

Çalışmayı yürüten ekip, diğer hayvanlardan insanlara geçen patojenlerin neden olduğu potansiyel yeni 'zoonotik' hastalıklara karşı uyarıda bulundu.

Söz konusu araştırma, Shenzhen'deki Sun Yat-sen Üniversitesi, Yunnan Endemik Hastalık Kontrol Enstitüsü ve Sidney Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü.

149 AYRI YARASADAN ÖRNEKLER TOPLADILAR

Çalışma için araştırmacılar, Çin'in Yunnan eyaletindeki altı ilçe ve şehirde 15 türü temsil eden 149 ayrı yarasadan rektum örnekleri topladı.

Canlı hücrelerde bulunan nükleik asit olan RNA’ya, her bir yarasa için ayrı ayrı bakıldı.

Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaleti, halihazırda yarasa türleri ve yarasa kaynaklı virüsler için bir sıcak nokta olarak tanımlandı.

Koronavirüsün yeniden hortladığı Çin’de yeni virüs alarmı! ‘BtSY2’ hayvandan insana kolayca bulaşıyor
BtSY2 olarak bilinen yarasalardaki virüs, covid'e neden olan virüs olan SARS-CoV-2 ile yakından ilişkili.

5 YENİ VİRÜS TÜRÜNÜN EN TEHLİKELİSİ: BtSY2

Uzmanlar, hem SARS-CoV-2 hem de  SARS-CoV ile yakından ilişkili, insanlar veya çiftlik hayvanları için bulaşıcı olması muhtemel yeni beş virüs türü belirledikleri söyledi. Öte yandan bunlardan en endişe vereninin ise BtSY2 adlı virüsün olduğu belirtildi.

BtSY2, SARS-CoV-2'ye benzeyen, insan hücrelerini hücrelere bağlamak için kullanılan spike proteininin önemli bir parçası olan bir "reseptör bağlama alanına" sahip. Bu da virüsün insanları enfekte edebileceğini düşündürüyor.

Kaynak: Daily Mail

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...