Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
Gazete 13:50
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Kurban eti nasıl saklanır? Et ne zaman buzluğa kon...
Sağlık

Kurban eti nasıl saklanır? Et ne zaman buzluğa konmalı?

Son Güncelleme: 04 Temmuz, 2022 - 17:18
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Kurban eti nasıl saklanır? Et ne zaman buzluğa konmalı?
Fotoğraf BaşlığıKurban eti nasil saklanir? Et ne zaman buzluga konmali?

“Kurban eti nasıl saklanır?” sorusu Kurban Bayramı öncesi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kurban etinin en doğru şekilde muhafaza edilmesi sağlık açısından oldukça önemli. Diyetisyen Özden Örkcü, kurban etlerinin küçük parçalar halinde kesilip buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak -2 derecede buzlukta ya da -18 derecede derin dondurucuda saklanmasını tavsiye ediyor.

Kaydet
a- | +A

Uzmanlar taze etin dinlendirilip havalandırılmasından sonra büyük parçalar halinde değil, küçük parçalar halinde saklanması gerektiğini söylüyor. Diyetisyen Özden Örkcü, tam da bu noktada, Kurban Bayramı’nda kurban etinin kesimi, saklanması ile tüketimi hakkında bilgiler ve önemli tavsiyeler paylaşıyor.

MİDE VE BAĞIRSAK SORUNU OLANLAR ETİ NASIL TÜKETMELİ?

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli. Buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeleri sağlık açısından daha doğru olacaktır.

KURBAN ETLERİ BUZLUKTA VEYA DERİN DONDURUCUDA SAKLANMALI

Kurban etleri büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

YANLIŞ YÖNTEMLER TEHLİKELİ SONUÇLARA YOL AÇIYOR

Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanabileceğini ifade eden Diyetisyen Özden Örkcü, “Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor.” dedi.

BAKTERİLER ÖNEMLİ RİSK OLUŞTURUYOR

Kesimhanelerde derinin yüzülmesi ve iç organların çıkarılması sırasında sığır etinin kontamine olabildiğini belirten Diyetisyen Özden Örkcü, “Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

ET KESİM SONRASI HIZLA SOĞUTULMALI

Koruyucu önlem olarak etin kesim sonrası hızla 7ºC’nin altında soğutulması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Özden Örkcü, “Özellikle bu tip gıdalara uygulanan ısı işleminin merkezi dahil ürünün her yerinde 70ºC ve üzerinde olması, etin pembe renginin kaybolup gri-kahverengiye dönüşmesi ve et suyunun tamamen uzaklaşması ile yeterli pişirme sağlanabiliyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME
Uzmanı şimdiden uyardı: Kurban etlerini hemen poşetlemeyin, plastik kaplara asla koymayın
HABER
Uzmanı şimdiden uyardı: Kurban etlerini hemen poşetlemeyin, plastik kaplara asla koymayın

MELİN ÖZTÜRK
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 04 Temmuz, 2022 - 17:18
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu: Erdoğan beni aramasın sonra...
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Kaydet
  • 2
    Mersin su kesintisi sorgulama! 20 Kasım Mersin'de sular saat kaçta gelecek? MESKİ Toroslar, Mezitli, Anamur bitiş saati...
    Mersin su kesintisi sorgulama! 20 Kasım Mersin'de ...
    Kaydet
  • 3
    Vatandaşlık maaşı geliyor! Geliri olmayan her haneye bir asgari ücret
    Vatandaşlık maaşı geliyor!
    Kaydet
  • 4
    Altın fiyatlarında FED şoku! Dikkatler bugün saat 16:30’da…
    Altın fiyatlarında FED şoku! Gözler bugün 16:30'da...
    Kaydet
  • 5
    Fatih'teki oteldeki skandallar bitmiyor! Böcek ailesi kilitli kalmış!
    Böcek ailesi kilitli kalmış!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Gökhan Karataş
    Gökhan Karataş Ne Osimhen ne Icardi! 'Pişmanlık' dendi, tek kaldı
    Kaydet
  • Sevda Kiliç
    Sevda Kiliç BU SAVAŞ 'SUDAN' SEBEPTEN DEĞİL!
    Kaydet
  • Sevda Kiliç
    Sevda Kiliç ASLANLAR, HİNDİSTAN’A NASIL GİTTİ?
    Kaydet
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Altı yasal bahis şirketinden dördü verileri vermemiş!
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Putin’in kadınları, mahremiyet ve ifade özgürlüğü
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Kaydet
  • Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Kaydet
  • İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    Kaydet
  • Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Kaydet
  • İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    Kaydet
İLGİLİ HABERLER
  • Marul çiftçisi 'Satarsam şerefsizim' diye video çekmişti! İsyanı pahalıya patladı
    Marul çiftçisinin isyanı pahalıya patladı
    Kaydet
  • Galatasaray'a 3 yıldız! Necati Ateş 'yüzde 100 alınacak' dedi, isimleri de verdi
    Galatasaray'a 3 yıldız! Necati Ateş 'yüzde 100 alınacak' dedi, isimleri de verdi
    Kaydet
  • Kanada'da okul gezisinde ayı faciası! Öğrenciler kabusu yaşadı, yaralılar var
    Okul gezisinde ayı faciası! Öğrenciler kabusu yaşadı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Marul çiftçisi 'Satarsam şerefsizim' diye video çekmişti! İsyanı pahalıya patladı
Marul çiftçisinin isyanı pahalıya patladı
Kaydet
Galatasaray'a 3 yıldız! Necati Ateş 'yüzde 100 alınacak' dedi, isimleri de verdi
Galatasaray'a 3 yıldız! Necati Ateş 'yüzde 100 alınacak' dedi, isimleri de verdi
Kaydet
Kanada'da okul gezisinde ayı faciası! Öğrenciler kabusu yaşadı, yaralılar var
Okul gezisinde ayı faciası! Öğrenciler kabusu yaşadı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası