Morluklar hastalık habercisi olabilir

Morluklar hastalık habercisi olabilir

SAĞLIK Haberleri

Çocuklarda sık karşılaşılan morluklar bazen basit bir çarpma sonucu olabileceği gibi bazen de önemli hastalıkların habercisi olabiliyor. Vücuttaki morlukların iyi takip edilmesi gerektiğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan “Çocuğum yaramaz, koşturuyor, çarpmıştır bir yere diye önemsememek de, her morlukta alarma geçip endişeyle yaşamak da yanlış” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Aktif, canlı, koşturan bir çocukta diz altında özellikle kaval kemiği üzerinde çarpma ve düşmeye bağlı morluk oluşmasının doğal olduğunu anlatan Prof. Dr. Celkan “Ancak sadece diz altında değil vücudun diğer bölgelerinde de morluk varsa ve çarpma olmadan ya da küçük çarpmalarla bile büyük morluklar oluşuyorsa bu bir kan hastalığını düşündürmelidir.  Bu durum kan pulcuk sayısı ve fonksiyon bozuklukları, Hemofili A ve Hemofili B, pıhtılaşma faktör eksiklikleri, lösemi, kemik iliğini tutan tümör hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıklarının belirtisi olabilir” diye anlattı.

Morluklar hastalık habercisi olabilir

HER MORLUK LÖSEMİ DEĞİL
Löseminin tek başına morluklarla belirti vermediğini hatırlatan Prof. Dr. Celkan “Morlukların lösemiyi düşündürmesi için çocukta genellikle beraberinde kilo kaybı, vücutta çeşitli bölgelerde bezeler, diş etlerinde şişkinlik ve eklem ağrıları, ateş ve düzelmeyen enfeksiyonlar olmalıdır. Eklem ve bacak ağrıları romatizmal çocuk hastalıklarına bağlı olabileceği gibi lösemiye de bağlı olabilir” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...