Obez ve aşırı kilolulara umut veren ilaç: Kilo verdiriyor, felç riskini azaltıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Obez ve aşırı kilolulara umut veren ilaç: Kilo verdiriyor, felç riskini azaltıyor

SAĞLIK Haberleri

Danimarka merkezli Novo Nordisk ilaç firmasının Wegovy adlı ilacı obez ve aşırı kilolulara umut veriyor. İlacın, kilo kaybı sağladığı ve felç riskini de yüzde 20 oranında azalttığı belirtildi.

Novo Nordisk adlı ilaç şirketinin son deneyi, obezite ilacı Wegovy'nin kilo kaybının yanında başka bir tıbbi faydasını daha ortaya koydu.

Danimarkalı şirket, haftalık enjeksiyon ile alınan ilacın aşırı kilolu ve obezler ya da kalp hastalığı geçmişi olanlarda felç oranını yüzde 20 azalttığını açıkladı.

Yatırımcılar ve analistlerin deneyden beklentisi oranın yüzde 15-17 arasında olmasıydı.

SELECT adı verilen çalışmaya yaşları 45 ve üstü olan, diyabet geçmişi olmayan 17 bin 500 kişi katıldı. Bu kişilerin deneye uygun olup olmadığını anlamak için yapılan testler beş yıl öncesinden başlatıldı.

Haber Avrupa'nın ikinci en değerli şirketinin hisselerini yüzde 10 düzeyinde rekor seviyede arttırdı. Şirketin hisseleri geçen iki yılda neredeyse yüzde 150 değer kazandı.

Şirketin CEO'su Martin Holst Lange, deneyin Wegovy'nin obezitenin algılanışı ve tedavisini değiştirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Novo Nordisk bu yıl ABD ve Avrupa Birliği'nde haftalık enjeksiyonun kullanım kapsamını genişletmek için onay başvurusu yapacağını belirtti.

Çalışmanın ayrıntılı sonuçları 2023'ün ilerleyen zamanlarında bir bilim konferansında açıklanacak.

İLAÇ OBEZİTE HASTALARINA UMUT VERİYOR

Gittikçe daha popüler hale gelen ilaç, ABD'de 2021 yılının Haziran ayında piyasaya sürülmesinden bu yana kilo verme pazarını dönüştürerek dünya çapında hastaların, yatırımcıların ve ünlülerin dikkatini çekmişti. Novo'nun hisseleri de bu ilgiyle orantılı olarak yükselmişti.

Enjeksiyon, hastaların daha uzun süre tok hissetmelerini, diyet ve egzersiz ile birlikte ortalama yüzde 15 kilo kaybetmesini sağlıyor.

Tarihi nitelikteki deneylerde, Wegovy’nin obezitenini nasıl görüldüğü ve tedavisiyle ilgili önceki kabulleri değiştirme potansiyelinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, Wegovy’nin aylık 1300 dolarlık bir maliyeti olacağını tahmin ediyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: VOA Türkçe

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...