Sıcak suyla duş ‘hipertansiyon’ için ölümcül

- Güncelleme:
Sıcak suyla duş ‘hipertansiyon’ için ölümcül

Sağlık Haberleri

Akciğerdeki damarları ve kalbi etkileyen pulmoner hipertansiyon hastalarına ‘sıcak su’ uyarısı yapıldı: Sıcak banyo, uzun süreli duş, sauna ve sıcak buhar hayati tehlike oluşturabilir.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünya Sağlık Örgütü, 5 Mayıs’ı “akciğer yüksek tansiyonu” olarak da bilinen, dünyada 75 milyondan fazla yetişkin ve çocuğun pençesinde olduğu pulmoner hipertansiyon konusunda bilinçlendirmek amacıyla “Dünya Pulmoner Hipertansiyon Günü” olarak ilan etti.

Başka hastalıklarla karışan bu hastalığın yaklaşık 2.5 yıl daha geç teşhis edildiğini söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu “Pulmoner hipertansiyon toplumda fazla bilinmiyor. Ayrıca belirtileri astım ve KOAH gibi başka hastalıkların belirtileri ile karıştırılabiliyor. Hastalık, adında “hipertansiyon” terimini taşıması sebebiyle kamuoyunda da yüksek tansiyon ile de karıştırılabiliyor. Doğru tedavi edilmezse kalp yetmezliği ve ölüme yol açıyor. Pulmoner hipertansiyonlu hastalar en sık ‘Nefes darlığı, yorgunluk, göğüs ağrısı, ödem, baş dönmesi, çarpıntı ve ses kısıklığından şikâyet ediyor. Bununla birlikte pulmoner hipertansiyonlu hastaların muayenelerinde ‘boyun damarlarında genişleme, kalp seslerinde düzensizlik, karında şişkinlik, bacak ve ayaklarda ödem ve özellikle eforla dudak ya da parmak uçlarında morarma’ gibi dikkat çekici belirtilere de rastlanıyor. Ancak bu belirti ve bulguların tamamı diğer bazı kalp-damar hastalıkları, astım veya KOAH gibi toplumda sık rastlanılan pek çok hastalıkta da görülebildiği için teşhisten önce farklı tedaviler almak mecburiyetinde kalabiliyorlar” dedi.

KADINLARDA DAHA SIK

Pulmoner hipertansiyon hastalarında özellikle sıcak banyo, uzun süreli duş, sauna, sıcak buhar banyolarının hayati tehlike oluşturabileceğine dikkat çeken uzmanlar uyarıda bulunuyor. Pulmoner hipertansiyonun akciğerlerdeki damarları ve kalbin sağ tarafındaki odacıkları etkilediğini söyleyen  Prof. Dr. Kayıkçıoğlu “Sıcak banyolar kan basıncını ciddi şekilde düşürerek bayılmalara, solunum zorluklarına yol açabilir. Bu hastaların duş alırken ılık suyu tercih etmeleri, saunadan uzak durmaları gerekir” diye anlattı.  Uzmanlar pulmoner hipertansiyonun kadınlarda erkeklerden 2,5 kat daha fazla görüldüğünü bildirdi.

r-962324,957451#

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...