Şimdi tam mevsimi… Yedikten hemen sonra bağırsakları boşaltıyor
İlkbahar ve yaz aylarında ormanlarda, dere kenarlarında kendiliğinden yetişen çiriş otunun şimdi tam zamanı… Bin bir zahmetle toplanan çiriş otu faydalarıyla şifa dağıtıyor.
Çiriş otu, 50 ila 100 santim arasında boya sahip. Kokusu soğan ve sarımsağı anımsatır. Genel olarak bahar ve yaz aylarında görülen bu bitki; sağ pırasası, sarı zambak, kirgiç, güllük gibi isimlerle de anılır. C vitamini açısından zengin olan çiriş otunun böreğinden yemeğine, çorbasından sotesine kadar birçok çeşidi hazırlanabilir.
Dağlık ve kayalık arazilerden, bıçak yardımıyla kökünden kesilerek toplanan çiriş otunu temizlemek oldukça kolay. Çiriş yapraklarının birleştiği zar kısmı bıçakla sıyrılır ve dip kısmı kesilerek atılır. Sararan yaprakları seçilir, yapraklarının uçları sararmaya başlamışsa kesilir ve tek tek ayrılan çiriş yaprakları pırasa gibi iki, üç kez yıkanarak temizlenir.
Çiriş otu bağırsak sağlığı için çok faydalı. Sindirim sistemini düzene sokan bu bitki, yedikten hemen sonra etkisini gösterip bağırsakları kısa sürede boşaltıyor.
ÇİRİŞ OTUNUN FAYDALARI
Diyetisyen M. Tuğçe Şahinoğlu, çiriş otunun faydalarını sıraladı:
Mevsimsel değişimlere göre Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçek açan çiriş otunun bilinen birçok faydası bulunmaktadır.
-Regl düzensizliğini ortadan kaldırır.
-Ağrı kesici etkisi vardır.
-İdrar söktürür.
-Mesane taşlarına etki eder.
-Akrep gibi zehirli hayvanların etkilerine sirke ile kaynatıldığında fayda sağlar.
-C vitamini kaynağı sağlar.
-Saçkırana iyi gelir.
-Egzamayı tedavi eder.
-Bağırsaklara iyi gelir.
ÇİRİŞ OTU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
Çiriş otu, vücuttaki birçok enfeksiyonu temizlemekte önemli rol oynar. Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının doğal tedavisinde etkilidir. Bakteri ve virüsleri yok eder. Vücuda enerji verir ve kas ağrılarını hafifletir. Kemiklerin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur, kemik erimesinin önüne geçer.
