Son dakika... 2023 Nobel Tıp Ödülü'nün sahipleri belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika... 2023 Nobel Tıp Ödülü'nün sahipleri belli oldu

SAĞLIK Haberleri  / Anadolu Ajansı

2023 Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu... Nobel Tıp Ödülü'ne Macar asıllı Katalin Kariko ve ABD'li Drew Weissman layık görüldü.

2023 Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu... 2023 Nobel Tıp Ödülü'nü Macar asıllı Katalin Kariko ve ABD'li Drew Weissman kazandı. Weissman ve Kariko, mRNA aşı çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü. 

Nobel Prize resmi internet sitesindeki açıklamaya göre, Kariko ve Weissman, 2020'de başlayan pandemi sırasında COVID-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesi açısından kritik öneme sahip çalışmalar yaptı. 

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Ödül sahipleri, mRNA'nın bağışıklık sistemimizle nasıl etkileşime girdiğine dair anlayışımızı temelden değiştiren çığır açıcı bulgularıyla, modern zamanların insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biri sırasında benzeri görülmemiş şeklide aşı geliştirilmesine katkıda bulundu."

KATALIN KARIKO KİMDİR?

Katalin Kariko, 17 Ocak 1955'te Macaristan'ın Szolnok şehrinde doğdu. Üniversite ve doktora eğitimini Szeged Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Merkezi'nde tamamlayan Kariko, mRNA ile ilgili çalışmalarını sürdürebilmek için ABD'nin Philadelphia eyaletinde bulunan Temple Üniversitesi'ne davet edilmesi üzerine bu ülkeye yerleşti.

Almanya merkezli BioNTech'te kıdemli başkan yardımcısı olan Kariko, BioNTech-Pfizer tarafından ortaklaşa geliştirilen Kovid-19 aşısının temelindeki mRNA teknolojisini Weissman ile birlikte geliştirmesiyle tanındı.

DREW WEISSMAN KİMDİR?

Drew Weissman, 7 Eylül 1959'da ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Lexington şehrinde doğdu. 1981'de Brandeis Üniversitesi'nden mezun olan Weissman, 1997'de mRNA ve doğuştan gelen bağışıklık sistemi biyolojisini incelemek için Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin akademik kadrosuna dahil oldu. Weissman ile Kariko, tanışmalarının ardından birlikte Kovid-19 aşısının temelindeki mRNA teknolojisini geliştirmeye yoğunlaştı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...