TikTok’ta yayılan boraks tehlikesi

- Güncelleme:
TikTok’ta yayılan boraks tehlikesi

Sağlık Haberleri

Kilo verme, eklem ağrılarını dindirme ve bağışıklığı kuvvetlendirme gayesiyle boraksı suyla karıştırıp kokteyl yaparak içen kişiler tecrübelerini takipçileriyle paylaşıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünyada yaygın olarak paylaşılmaya başlayan çılgın bir sosyal medya önerisi sağlığı tehdit ediyor. Sosyal medyada kilo vermek, eklem ağrılarını dindirmek veya bağışıklık sistemini güçlendirmek için akıl almaz bir yöntem paylaşılıyor. Böcek ilaçlamasında ve temizlik maddesi olarak kullanılan bor minerali içeren boraksı, suyla karıştırıp kokteyl yaparak günlük olarak içen kişiler deneyimlerini ve tariflerini sosyal medya kanallarından takipçileriyle paylaşıyor.

KARACİĞERİ BİTİREBİLİR

Boraks maddesinin yutulmasının ve ciltle temasının ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulunan Ankara Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi ve Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Boraks bulaşık ve çamaşır yıkamada, tuvalet, halı, mobilya temizliğinde kullanılan bir temizleyicidir. Ev içerisinde böcek ilacı olarak da kullanılabilmektedir. Boraks, nadir bir element olan boron, sodyum ve oksijen içerir. Kazara veya kasıtlı olarak yutulduğu takdirde vücutta ciddi zararlara yol açabilir. Küçük dozlarında bile zehirli etkisi ortaya çıkabilir. Cildi ve gözleri tahriş etme riski vardır. Solunduğunda akciğerde hasar bırakabilir. Ayrıca kronik maruziyet erkek üreme sistemini olumsuz yönde etkileyip kısırlığa yol açabilir” dedi.

ACİL MÜDAHALE GEREKİR

Boraksın yutulması sonrasında bulantı, kusma, ishal, şok ve böbrek yetmezliğine varan belirti ve bulgular gelişebileceğine işaret eden Doç. Dr. Kayıpmaz, “Ayrıca boraks maruziyeti baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, titreme, bayılma gibi durumlara sebebiyet verebilir. Kilo vermek amaçlı kullanmayı bırakın temizlikte kullanıldığında dahi mutlaka eldiven giyilmeli, iyi havalandırılmış bir bölgede kullanılmalı, kıyafetlere bulaşırsa kıyafetler çıkarılmalıdır. Gözlere veya cilde temas olursa da bu bölgeler en az 15 dakika su ile yıkanmalıdır. Zehirlenme belirtileri görüldüğü takdirde de en kısa süre içerisinde sağlık kuruluşuna ve bir zehir danışma merkezi hattına (ülkemizde 114 numaralı) müracaat edilmelidir” uyarısında bulundu.

ZAYIFLAMADA KULLANILMAZ

Boraksın temizlikte kullanıldığını, leke çıkarıcı ve beyazlatıcı özelliği bulunduğunu anlatan Türkiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurt Mutlu da, bu maddenin kesinlikle herhangi bir sebeple yutulmaması gerektiğini ve zehirleyici etkisi olacağını vurguladı. Kurt, ayrınca bu maddenin herhangi bir şekilde zayıflamaya da etkisi bulunmadığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...