Varis oluşumunu geciktirmek için 4 öneri

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Varis oluşumunu geciktirmek için 4 öneri

SAĞLIK Haberleri

En sık görülen sağlık problemlerinden biri olan varisi engellemek ne yazık ki mümkün değil ama varis oluşumunu geciktirmek için günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz basit yöntemler var. Yaşam tarzı ile varis arasında sıkı bir ilişki olduğunu dile getiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas, varis oluşumunu geciktirmek için kazanabileceğimiz basit alışkanlıkları anlattı.

Şişmanlık, uzun süre ayakta kalmak, kadın olmak, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri gibi nedenlerden varis oluşumu artarken;  varis belirtileri, varis tedavisi, varis nasıl iyileşir gibi konular sıklıkla araştırılanlar arasında girdi. Varis oluşumunu önlemek için alınması gereken önlemleri Prof. Dr. Semih Barlas açıkladı.

Hareket edin: Yapılan araştırmalarda varisin hareketsiz kalan kişilerde daha sık ortaya çıktığı saptanmıştır. O yüzden gün içerisinde hareket etmeye özen göstermeliyiz. Eğer işte veya evde çok oturmak zorundaysanız, 30 dakikada bir ayağa kalkın, parmak uçlarınız üzerinde yükselip alçalın, ayak bileklerinizi hareket ettirin. Otururken, bacaklarınızı hafifçe ileri uzatıp, ayaklarınızı yukarı-aşağı oynatın. Bunları gün içinde düzenli ve sık aralıklarla yaptığınızda, bacaklarınızdaki basıncı azaltacak ve dolaşımınızı hızlandıracaksınız.

Bol ve rahat kıyafetler giyin: Vücudunuzu sıkan kıyafetler, dar pantolonlar, topuklu ayakkabı gibi faktörler varis oluşumunu hızlandırır. Bu durum, bacaklarınızda istenmeyen kılcal damarların oluşumuna yol açacaktır. O nedenle rahat, sizi sıkmayan kıyafetler tercih etmenizde fayda var. 

Sağlıklı beslenin: Yapılan çalışmalar, varisin fazla kilolularda %53.6 daha sık ortaya çıktığını gösteriyor. O yüzden kilonuza mutlaka dikkat edin. Bunun yanı sıra tuz tüketimini azaltmanız, bacaklarınızdaki şişlikleri azaltacaktır. Trans yağlar, şeker, kafein, alkol, işlenmiş gıdalardan uzak durmaya çalışın. Böylelikle sadece varis oluşumunu geciktirmekle kalmayıp vücut sağlığınız için çok büyük bir fayda sağlamış olursunuz.

Sigara içmeyin: Sigara ve içindeki nikotin, akciğer kanseri nedeni olması dışında, vücudumuzdaki arter (atardamar)’leri doğrudan etkileyip, ciddi darlık ve tıkanıklıklara yol açar ve uzuv kaybını doğurabilir. Sigara, bir ven (toplardamar) hastalığı olan varislerin oluşumuna doğrudan yol açmaz. Ama oluşturduğu kanı koyulaştırıcı etkisi nedeniyle içlerindeki kapakları bozulmuş, kıvrıntılı bir yapıya bürünmüş bacak venlerinde pıhtılara yol açabilir. Bu pıhtıların yerlerinden kopup akciğerlerimize gitmesi ise, ölümcül bir tablo olabilen, akciğer embolisi sorununu karşımıza çıkartabilir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...