Vücuttaki B12 vitamini deposunu dolduruyor… Bir porsiyonu yeter, tüm ihtiyacı tek başına karşılıyor
B12 vitamini, vücudumuzun sağlıkla çalışmaya devam etmesi için en gerekli vitaminlerden biri. B12 sayesinde hücreler kendini hızlı bir şekilde yenileyip onarıyor, bu yönü sayesinde vücut birçok hastalıkla kolayca baş ediyor. Peki, B12 vitamini içeren yiyecekler hangileri? B12 nerelerde bulunur? Şimdi size bu soruların cevaplarını veriyoruz ve “alışveriş listelerinize bu besinleri eklemeyi ihmal etmeyin” diyoruz.
B12 vitamini eksikliği her yaşta görülebilen bir sorun. Uzmanlar “B12 olmadan sağlığımızı tam anlamıyla koruyamayız” diyor. Vücutta üretilmediği için de dışarıdan alınması şart.
B12 vitamini nerelerde bulunur öğrenmek ve bu vitamini içeren gıdaları beslenmenize eklemeniz için sizin için B12 içeren yiyecekleri tek tek sıraladık.
CİĞER
En çok sevilen sakatatlardan ciğer, içerdiği demir ile kan yapar. Aynı zamanda B12 vitamini açısından çok zengindir.
SARDALYA
Sardalya küçük, yumuşak kemikli tuzlu bir balıktır. Pazar tezgahlarında sıkça rastlanan sardalya marketlerde konserve olarak da bulunur. Besleyici yönü zengindir.
150 gram süzülmüş sardalya, günlük B12 vitaminin çoğunu karşılar. Ayrıca bu faydalı balığın, enflamasyonu azaltmak ve kalp sağlığını iyileştirmek gibi birçok yararı da bulunur. Aynı zamanda mükemmel bir omega-3 kaynağıdır.
KIRMIZI ET
Kırmızı et, mükemmel bir B12 vitamini kaynağıdır.
Bir parça (yaklaşık 190 gram) biftek, günlük B12 vitamini alım miktarının %467'sini karşılayabilir.
Kırmızı et B2, B3 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra selenyum ve çinko açısından da zengindir.
Daha yüksek B12 vitamini için az yağlı etleri tercih edebilirsiniz. Etin B12 vitaminini kaybetmemesi için kızartma yerine ızgara yapmak daha iyi olabilir.
SOMON
Somon, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Aynı zamanda mükemmel bir B vitamini kaynağıdır.
Yarım fileto (yaklaşık 178 gram) pişmiş somon, günlük B12 vitamini için gerekli olan miktarın %208'ini karşılayabilir.
Yüksek yağ içeriğinin yanı sıra, yarım fileto somon yüksek miktarda protein içerir.
YUMURTA
Yumurtalar, B2 ve B12 vitaminleri yönünden zengindir. Yaklaşık 100 gram yani iki büyük yumurta, B12 vitamini için gündelik ihtiyacın yaklaşık % 22'sini ve B2 vitamini için gündelik ihtiyacın % 28'ini sağlar.
Araştırmalar, yumurta sarısının yumurta beyazına göre daha yüksek B12 vitamini seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir. Yumurta sarısındaki B12'nin emilimi de daha kolaydır. Bu nedenle, sadece beyazları yerine bütün yumurtaların tüketilmesi tavsiye edilir.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, harika protein kaynaklarıdır ve B12 vitamini de dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller yönünden zengindir. 1 bardak (240 ml) tam yağlı süt, B12 vitamini için günlük ihtiyacın %46'sını karşılar.
Peynir aynı zamanda zengin bir B12 vitamini kaynağıdır. Büyük bir dilim (22 gram) peynir, günlük ihtiyacın yaklaşık %28'ini karşılar.
Tam yağlı sade yoğurt da iyi bir kaynak olabilir. Hatta B12 vitamin eksikliği olan kişilerde bu durumu iyileştirmeye yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
