Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Yaz sıcağına asırlık çözüm! Kar helvasına yoğun ilgi var

Muğla'da yaz sıcaklarının etkisini artırmasıyla birlikte asırlık lezzet kar helvasına ilgi arttı. Madran Dağları'ndan getirilen doğal karın el yapımı şerbetlerle buluştuğu geleneksel tat, hem serinletiyor hem de Osmanlı'dan günümüze uzanan kültürü yaşatıyor.

Özetle Dinle
Kaydet
a- | +A

Pazarda serinlemek için kar helvası sırasına giren vatandaşlardan Kamil Girelis, bu lezzetin bölge için vazgeçilmez olduğunu belirterek, "Madran Dağları’ndan gelen karlarla yapılan bu lezzet çok güzel, herkese tavsiye ederim. Bu sene yağmurlar nedeniyle sezon biraz geç başladı ama havalar ısınınca soluğu yine burada aldık. Şimdi oturduk, keyifle kar helvamızı yiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaz sıcağına asırlık çözüm! Kar helvasına yoğun ilgi var
Başlık ResmiYaz sıcağına asırlık çözüm! Kar helvasına yoğun ilgi var

KIŞIN SAKLANAN KAR YAZIN SOFRALARDA

Menteşe'de 14 yıldır kar helvacılığı yapan esnaf Süleyman Çırpı, havaların serin gitmesi ve okulların geç kapanması nedeniyle sezona biraz geç başladıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Kar tamamen doğaldır. Bu bölgede Madran’dan Köyceğiz Sandıras’a, Fethiye’den Denizli sınırına kadar uzanan dağlardan toplanır. Bu kış mevsiminde kar yağışı bol olduğu için çok şükür kar sıkıntımız yok. Kışın dağlara yağan kar, kuyulara gömülerek sıkıştırılıyor. Yazın da buralara getirilip el yapımı şerbetlerle harmanlanarak halkımıza dağıtılıyor. Yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzeti dediğimiz bu ürün, hem serinlik hem de tatlı ihtiyacını aynı anda karşılıyor."

Yaz sıcağına asırlık çözüm! Kar helvasına yoğun ilgi var
Başlık ResmiYaz sıcağına asırlık çözüm! Kar helvasına yoğun ilgi var
BAKMADAN GEÇME
Meyveden baklavaya, helvadan lokmaya... Anadolu
KÖŞE YAZILARI

Meyveden baklavaya, helvadan lokmaya... Anadolu'nun şekerli mirası

MİNERAL AÇISINDAN ZENGİN

Kar helvasının sağlık açısından faydalarına da değinen Süleyman Çırpı, endüstriyel soğuk gıdalara karşı kar helvasını önerdi: "Kar mineral açısından çok zengin. Bugün marketlerde satılan yapay buzları veya dondurmaları yemekten çok daha faydalı. Şerbetlerimizi kendimiz, el yapımı olarak hazırlıyoruz. Soğuğun vücuda hiçbir zararı yok. Nasıl ki bir yerimiz kesildiğinde veya incindiğinde tıp dünyasında doktorlar hemen soğuk kompres uyguluyorsa, bu doğal soğuk da vücuda öyle iyi geliyor."

Yaz sıcağına asırlık çözüm! Kar helvasına yoğun ilgi var
Başlık ResmiYaz sıcağına asırlık çözüm! Kar helvasına yoğun ilgi var

HEM SERİNLEMEK İÇİN İYİ HEM DE TATLI NİYETİNE

Kar helvasının sadece bir yiyecek değil, aynı zamanda yaşayan bir tarih olduğunu vurgulayan Çırpı, "Bu işin kültürünü araştırdığımızda kökeninin ta Osmanlı dönemine dayandığını görüyoruz. O dönemlerde elektrik, buzdolabı veya derin dondurucu yoktu. Dağlardan katırlarla, kıl çuvalların içinde taşınan karlar saraylara götürülürmüş. Padişahların ve saray eşrafının yazın hem serinlemek hem de tatlı niyetine tükettiği en popüler lezzet bu şerbetli karlarmış. Kültürü Osmanlı’ya dayanan bu geleneği biz de bugün Muğla’mızda yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Sağlık
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.