Yurt dışında ikinci tur için kaç oy kullanıldı? Cumhurbaşkanlığı seçimi kullanılan oy sayısı açıklandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yurt dışında ikinci tur için kaç oy kullanıldı? Cumhurbaşkanlığı seçimi kullanılan oy sayısı açıklandı

Seçim 2023 Haberleri

Türkiye 14 Mayıs 2023 tarihinde sandığa gitti ve Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oyunu kullandı. İlk turda yapılan oylama neticesinde Cumhurbaşkanı seçimi hiçbir adayın %50+1 oy alamamasından dolayı sonuçlanamamıştı ancak Meclis'e gidecek milletvekilleri alınan oylar ile il il belirlendi. Şimdi ise Türkiye 28 Mayıs tarihinde tekrar sandığa gitmeye hazırlanırken yurt dışı kullanılan oy sayıları merak ediliyor. Peki şimdiye dek yurt dışı kaç oy kullanıldı ve oy kullanma işlemi ne zamana dek sürecek? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 1. sırada çıkan aday Recep Tayyip Erdoğan ile 2. sıradaki Kılıçdaroğlu tekrar yarışacak. İlk turdaki oy farkı yaklaşık 2.5 milyon oldu. Bunun anlamı ise seçimde oy kullanmayan yaklaşık 9 milyon seçmen ile yurt dışı oyları da ikinci turda büyük bir anlama sahip olacağı. 

İLK TURDA YURT DIŞINDA HANGİ ADAY NE KADAR OY ALDI?

14 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı ile 28. Dönem Milletvekili seçimlerinin YSK tarafından açıklanan kesin sonuçlar dikkate alındığında katılımın %53 olarak gerçekleştiği görüldü. İlk turda yurt dışı sonuçlarına bakıldığında Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın oyların %57.5'lik kısmını aldığı Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu'nun ise ilk turu yüzde 39.6 ile bitirdiği görülüyor. 

AA verilerine göre ilk tur için yurt dışında 1 milyon 691 bin 287 oy kullanıldı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek oy elde ettiği ülkeler Belçika, Suudi Arabistan ve Mısır oldu. Erdoğan burada %70'in üzerinde oy elde etti. Kılıçdaroğlu'nun en fazla oy aldığı ülke ise Portekiz oldu. Millet İttifakı adayına yüzde 90 oyun çıktığı Portekiz'i yüzde 80'in üzerinde oy ile İrlanda, Çek Cumhuriyeti ve Polonya izledi.

Yurt dışında ikinci tur için kaç oy kullanıldı? Cumhurbaşkanlığı seçimi kullanılan oy sayısı açıklandı

İKİNCİ TUR İÇİN YURT DIŞINDA KAÇ OY KULLANILDI?

İkinci tur için yurt dışında oy kullanma işlemi de başladı. YSK tarafından açıklanan verilere göre 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında ve gümrüklerde ikinci tur kullanılan oy sayısı 1,5 milyonu geçti. İkinci turda yurt dışında oy kullanma süresinin 12 günden 5 güne düşürülmesine karşın kullanılan oy bütün zamanların rekorunu kıracak gibi duruyor.

İKİNCİ TUR YURT DIŞI OY KULLANMA TARİHLERİ

İkinci tur için yurt dışı seçmenlerin oy kullanma tarihleri yurt dışı temsilciliklerde 24 Mayıs tarihinde sona erecek, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17.00'ye dek sürecek.

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...