Kılıçdaroğlu'na verilen oyların analizi: İyi Parti seçmeni oy vermedi

- Güncelleme:
Kılıçdaroğlu'na verilen oyların analizi: İyi Parti seçmeni oy vermedi

Seçim 2023 Haberleri

HDP’liler dahil, “6’lı Masa”nın tüm ortaklarının desteğini alarak Cumhurbaşkanı adaylığına soyunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başarısızlığında İyi Parti seçmeninin ‘olumsuz tavrının’ büyük etkisi oldu.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Birçok ildeki oy oranları incelendiğinde, İyi Parti seçmeninin Kılıçdaroğlu’na oy vermediği net bir şekilde görüldü. Özellikle milliyetçi-muhafazakâr seçmenin yoğunlaştığı illerde, İyi Parti ve CHP’nin aldığı oylara bakıldığında, bu toplam oyların tamamının Kılıçdaroğlu’na verilmediği ortaya çıktı. Türkiye genelindeki iller tek tek incelendiğinde, Kılıçdaroğlu’nu destekleyen partilerin aldığı toplam oylar ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde verilen oylar arasında paralellik bulunmuyor. Bu illere örnek olarak Kırıkkale’de Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 33 olurken, Kılıçdaroğlu’nu destekleyen İyi Parti, CHP ve Yeşil Sol Parti’ye verilen oyların toplamı yüzde 37’yi aştı. Benzer bir sonuç da Uşak’tan çıktı. Bu ilde 6’lı masa partilerinin toplam oyları yüzde 48 olurken, Kılıçdaroğlu’na verilen oylar yüzde 45’te kaldı. Burdur, Bitlis, Erzincan, Ordu, Trabzon, Niğde, Nevşehir, Aksaray, Afyon, Kastamonu, Erzurum ve Konya gibi illerde de benzer sonuçlar tespit edildi.

ERDOĞAN’A OY KAYDI 

“6’lı Masa”daki partilerin seçmen tabanının bazı illerde milletvekilliği seçiminde kendi partilerine, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Erdoğan’a oy verdikleri de görüldü. Elâzığ’da Erdoğan’ın oyu 67,2 olurken, Erdoğan’ı destekleyen AK Parti, MHP, Yeniden Refah Partisi ve BBP’ye verilen oyların toplamı yüzde 56’da kaldı. Aradaki farkın bir bölümünün ise Saadet Partisi ve İyi Parti seçmeninden geldiği tahmin ediliyor. Şanlıurfa’da da Cumhur İttifakı ortaklarının toplam oyu 55,8 olurken, Erdoğan’a ise yüzde 62 oranında oy çıktı. Bu ilde “6’lı Masa”dan ve Yeşil Sol Parti’den yüzde 2’den fazla oy geldiği ifade ediliyor. Doğu ve Güneydoğu’daki bazı illerde ise Yeşil Sol Parti seçmenin blok halde Kılıçdaroğlu’na yönelmediği, küçük farklar da olsa partisine oy veren seçmenin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nu tercih etmediği görüldü.  CHP lideri, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla, Hatay ve Mardin gibi büyükşehirlerle ise kendisini destekleyen partilerin oy oranlarının toplamından fazla oy aldı.

r-965185,964954#

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...