Kandil yazdı onlar okudu: PKK'nın adayı Kılıçdaroğlu

- Güncelleme:
Kandil yazdı onlar okudu: PKK'nın adayı Kılıçdaroğlu

Seçim 2023 Haberleri

HDP ikinci turda da Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini duyurdu. Açıklama metnine son şekli Kandil verdi. Ancak taban rahatsız. HDP seçmeninin yarısının Özdağ ile ittifaktan dolayı sandığa gitmeyeceği konuşuluyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Seçimlere Yeşil Sol Partisinin listelerinden giren HDP, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda da Millet İttifakı’nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldı. İkinci tur öncesinde yönünü milliyetçi seçmene çeviren Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile 7 maddelik bir protokol imzalamıştı. Protokole ‘kayyum’ uygulamasının devam edeceğine yönelik bir maddenin yer almasından sonra HDP’nin ikinci turda takınacağı tavır merak ediliyordu.

Dün basının karşısına geçen HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Yeşil Sol Parti Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün ve İbrahim Akın, ikinci turda isim zikretmeden, Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıkladı. “Mültecilerin siyasi çıkarların malzemesi yapılması yanlıştır” diyerek Özdağ’ı eleştiren Buldan “Sandığa eksiksiz gideceğiz ve tek adam rejimini değiştireceğiz” sözleriyle Kılıçdaroğlu’na arka çıktıklarını duyurdu.

METNİ KANDİL YAZMIŞ

Gazetemizin ulaştığı bilgilere göre Kandil, Özdağ konusunda HDP-YSP kanadına kimsenin açıklama yapmaması talimatını verdi. Kandil “Masadan kalkmayın, son kararı biz vereceğiz” dedi. KCK bünyesinde kurulan seçim koordinasyon birimi bu konu ile ilgili Duran Kalkan’ı görevlendirdi. Süreci PKK elebaşı Kalkan yürüttü. Pervin Buldan tarafından okunan metne son şekli Kandil verdi.

TABAN RAHATSIZ

Ümit Özdağ ile ittifak HDP tabanında büyük tepki gördü. HDP’liler “Bugüne kadar masanın altında, yanında, kıyısında tutulduk ama Kılıçdaroğlu bu sefer hepimizi gömdü” diye eleştiride bulundu. Vekillerin, parti teşkilatlarının ve danışmanların telefonu hiç susmadı. Tabanı sakinleştirmeye çalışan HDP ve YSP yönetimi her şeyin bilgileri dâhilinde olduğunu, Kılıçdaroğlu ile yapılan görüşmede seçimi kazanması durumunda kayyum ve diğer konularda verdiği sözleri tutma garantisini kendisine hatırlattıklarını söyledi. Ancak tepki dinmedi.

ALDATILDIKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR

Diyarbakır Barosuna bağlı hukukçulardan Avukat Muhammed Ata Yüksel, HDP seçmeninin haysiyetleriyle oynandığını düşündüğünü söyledi. Yüksel “Bu kararın bölge nezdinde ağır sonuçları olacağı kesin. Şimdiden 14 Mayıs’ta sandığa giden seçmenin yarısı oy kullanmama kararı aldı. İnsanlar kendilerini, aldatılmış olarak görüyorlar. HDP’nin çizdiği tablo ve vaatler sorgulanıyor. Buldan, Karayılan ne derse desin tabanda çok büyük öfke var. Kitleyi motive edecek hiçbir argümanları kalmadı. Zaten geçen seçim yüzde 30’a yakın taban kaybettiler. Oylardaki düşüş ve kopuş devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.

ÖFKE SELİ HÂKİM

Diyarbakırlı sosyolog Hasip Yokuş da “Tüm dengeler tam olarak altüst oldu. PKK-HDP yapılanmasının militan devşirme ve belediyeler üzerinden elde edilen büyük çaplı ekonomik güç kaybına bir de siyasi figüranlık unsuru eklendi. Bölgede öfke seli var. İnanılmaz zemin kaybı yaşıyorlar. Geçen seçim Kılıçdaroğlu diyenlerin yarısı bu sefer oy vermeyecek. 29 Mayıs sonrası erime artarak devam edecek. Bu süreçte tek kaybeden HDP-YSP-PKK oldu. Taban bunu görüyor. İpotek altında tuttukları Kürt oylarını yanlış stratejiyle heba ettiler. LGBT, TİP ve benzer aşırı uçlarla kurulan ittifaklar ve İslam düşmanlığı da dâhil yürütülen kampanya iflas etti. Bir sonraki seçim oyları yüzde 3-5 bandına kadar düşer. Tek hesapları Erdoğan’ı devirmekti ama kendi varlıkları sorgulanır duruma düştüler. Bedel ödeyecekler” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...