Mustafa Şentop'tan muhalefete ithal slogan tepkisi: Bahar gelecek söylemi Soros'a aittir

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Seçim 2023 Haberleri

TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimleri öncesinde TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses’in sorularını cevapladı. Özdağ'ın Millet İttifakı'nı tercih etmesinin kendi söylemleriyle çeliştiğini söyleyen Şentop, muhalefetin seçim söylemlerinin sakıncalı olduğunu, "Bahar gelecek söylemi Soros'a aittir" sözleriyle ifade etti.

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen ilk tur Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesi sebebiyle; Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve ATA İttifakı adayı Sinan Oğan arasında gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı İlk tur seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49.52, Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu yüzde 44. 88 ve ATA İttifakı adayı Sinan Oğan yüzde 5.17 oy aldı.

14 Mayıs seçimlerinde cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirinin gerekli olan yüzde 50 artı 1 oyu alamaması sebebiyle yeni cumhurbaşkanı 2. tur seçimleriyle belirlenecek.

TBMM Başkanı Şentop, 2. tur Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ne sayılı günler kala merak edilen sorular TGRT Haber’de cevap buldu.

Seçimin 2. turunda nasıl bir sonuç bekliyor?

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun seçim stratejileri için ne düşünüyor?

Sinan Oğan'ın oyları 2. turda hangi adaya gider?

Yüzde 50+1 oy şartı değişmeli mi?

Şentop’un açıklamalarından satırbaşları:

"OĞAN, TEMEL MESELEYİ GÖRDÜ"

"Türkiye çok renkli bir ülke. Özdağ'ın açıklamasını yolda dinledim. Sinan Oğan'ın aldığı oy kendini destekleyen partilerin aldığı oydan 2 katından daha fazla."

"Bütün verilen oyların çantada keklik görülmesi seçmene saygısızlık olur. Sayın Sinan Oğan'ın açıklamaları çerçevesinde seçmenine saygılı şekilde bir karar verdiğini anladım."

"Temel mesele Türkiye'nin tam bağımsız politikalar. Milletimiz bunun farkın 14 Mayıs'ta verilen karar bunun göstergesi."

“PROTOKOLDEKİ İKİ İMZA SIKINTI VAR DEMEKTİR"

"Sayın Özdağ'ın bugünkü değerlendirmesine baktığımızda sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Protokoldeki iki imza sıkıntı var demektir."

"Millet İttifakı'nın mutabakat metni var ama son metin geçerlidir. Bir siyasi tavır koyuyor burada kendi ittifak bileşenleri içerisinde cevaban bir metin oluyor ve belge adından imza altına alıyorsunuz. Siyasetçiye cevaben yazılmış bir protokol. Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs seçimlerinde küreselci oldu şimdi ulusalcı. "

"Başında beri zaten Millet İttifakı'nın 'siyasi çıkar' ittifakı olduğunu söylüyorduk. Sinan Oğan aldığı oylarının hepsini taşıması mümkün değil."

"Sinan Oğan temel meseleyi görerek karar verdi. Kılıçdaroğlu'na PKK destekcilerinin destek vermesi Özdağ tarafından eleştiriliyordu. Sayın Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı yardımcılığı bir hayli dağıttı zaten. Bir kabine oluşturacak kadar cumhurbaşkanı yardımcısı olacak resmen."

MUHALEFETİN OĞAN'A TEPKİSİ

"Sadece bu durumu Oğan'da değil Muharrem İnce'de de yaşadık. İnce'ye yapılan linç Oğan'a da yapıldı."

"Muharrem İnce'ye ağza alınmayacak hakaretler oldu. Meral Akşener masadan kalkınca da aynı şeylere maaruz kaldı. Depremzdelere tepki gösterildi."

"Tekirdağ'da seçimin ertesi günü depremzedelerin otelden tahliye edilmesi için tebligahta bulunuyorlar. Milletin oyunu saygı duyacaksınız. Muhalefet sistemi kavramadı. 'Kesin hesap komisyonu'nu anlattı Kılıçdaroğlu, böyle bir şey olabilir mi? Bu sistemin sağlıklı ilerleyebilmesi için Meclis'te çoğunluğu elde eden ittifakın desteklediği adayın Cumhurbaşkanı olması lazım."

"CUMHURBAŞKANI EĞER KILIÇDAROĞLU OLURSA BÜTÇE MECLİS'TEN GEÇMEZ”

"Cumhurbaşkanı eğer Kılıçdaroğlu olursa bütçe Meclis'ten geçmez. Çoğunluk yok çünkü. Azoldukları için Meclis etkin değil sanıyorlar. YSK, her seçim öncesi olduğu bu seçim öncesinde de bir kararı var: 'Sandık başı işlemlerini takip etmek üzere siyasi partiler ve bağımsız adaylar birer müşahit gönderebilir" Kanun gereği onların müşahitlik yapması mümkün değil."

"YSK'nın sandık müşahidi kararı nettir. Oyların sayımı sırasında herkesin belli bir mesafeden izleme imkanı var. İstedikleri sonuç alamayınca 'Hile yapıldı' diyorlar. Bu şekilde sandıklara psikolojik baskı uygulamaya çalışıyorlar."

"MUHALEFETE SİSTEMİ TEPKİSİ"

Muhalefet sistemi kavramadı. 'Kesin hesap komisyonu'nu anlattı Kılıçdaroğlu, böyle bir şey olabilir mi? Bu sistemin sağlıklı ilerleyebilmesi için Meclis'te çoğunluğu elde eden ittifakın desteklediği adayın Cumhurbaşkanı olması lazım. Cumhurbaşkanı eğer Kılıçdaroğlu olursa bütçe Meclis'ten geçmez. Çoğunluk yok çünkü. Az oldukları için Meclis etkin değil sanıyorlar. YSK, her seçim öncesi olduğu bu seçim öncesinde de bir kararı var: 'Sandık başı işlemlerini takip etmek üzere siyasi partiler ve bağımsız adaylar birer müşahit gönderebilir" Kanun gereği onların müşahitlik yapması mümkün değil. YSK'nın sandık müşahidi kararı nettir. İstedikleri sonuç alamayınca 'Hile yapıldı' diyorlar. Bu şekilde sandıklara psikolojik baskı uygulamaya çalışıyorlar.

SIĞINMACILAR MESELESİ NASIL ÇÖZÜMLENİR?

Bu konu çok boyutlu bir konu. Türkiye Suriye'de güvenli bölge haline getirilen yerlere sığınmacıların gitmesi için zaten çalışılıyor. Suriye hükümetiyle bazı temaslar var. Gelişmelerle Erdoğan-Esad görüşmesi mutlaka olacaktır. Bu kadar dinamik bölgede yaşıyoruz en temel mesele ise o bölgelerde ABD'nin desteğiyle bir terör devleti kurulma çabası. Türkiye bunu istemediğini harekatlarla gösterdi. ABD'nin Suriye'de bulunması hukuki değildir.

50+1 SİSTEMİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Bunun için Anayasa değişikliği gerekiyor. Son süreçte bende kolaylaştırılması taraftarıyım. Birçok bakımdan masrafı var, milletin siyasi propaganda içinde 14 gün geçirmesi var, Türkiye'nin birçok meselesi bekliyor.. ürkiye'nin bir an önce sonuça bağlayıp devam etmesi lazım. Bunun değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Seçimle oranı gözden geçirilebilir. Seçimin ilk turda bitmesine yönelik formüller üzerinde çalışmalar yapılabilir.

"BAHAR GELECEK SÖYLEMİ SOROS'UNDUR"

Bahar kelimesi birazcık farklı çağrışımlar yapan bir kelime. Soros'un baharları ile ilgili ortaya çıktı.14 Mayıs öncesinde herkesi kucaklayan bir anlayış vardı. Şimdi kalp işareti yapanlar terbiyesiz işaretler yapıyor. 14 Mayıs öncesinde Millet İttifakı’nın bazı tezleri vardı. Hatta ‘Baharlar Gelecek’ sözü hatta başka çağrışımlar yapıyor. Bu slogan Soros’un baharlarıyla ilgili ortaya çıktı.

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...