Seçim tutanağı nasıl tutulur? Sandık sonuç tutanağı nasıl doldurulur?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Seçim tutanağı nasıl tutulur? Sandık sonuç tutanağı nasıl doldurulur?

Seçim 2023 Haberleri

Cumhurbaşkanlığı seçimi için binlerce sandık görevlisi ve müşahit sandıklarda yerlerini aldı. Seçim güvenliğinin ve düzeninin sağlanması için görevlendirilen kişiler merak ettikleri soruları internetten araştırıyorlar. Arama motorlarında en çok araştırılan sorular “Seçim tutanağı nasıl tutulur? Sandık sonuç tutanağı nasıl doldurulur?” oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ve seçim sonrasında görülen aykırı durumları itiraz etmek için ve seçim sonuçlarının belirtildiği Seçim tutanağı nasıl tutulur? Sandık sonuç tutanağı nasıl doldurulur? Soruları merak edilmeye başlandı. İşte cevaplar…

Türkiye Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandık başına gidiyor. Binlerce kişide seçimlerde görev almak için sandık başlarında yerlerini aldılar. Sandık görevliler ve müşahitler seçim kuralları hakkında pek çok konuyu internet üzerinden araştırıyorlar. En çok merak edilen sorular arasında “Seçim tutanağı nasıl tutulur? Sandık sonuç tutanağı nasıl doldurulur?” soruları oldu. Sandık görevlileri seçim sırasında belirlenmiş kurallara uymaları ve uymayanları uyarma hakkına sahipler. Uyarıları göz ardı edenler, seçim güvenliğini tehlikeye sokan vb. durumlarda tutanak tutulması gerekmektedir.

Seçim tutanağı nasıl tutulur? Sandık sonuç tutanağı nasıl doldurulur?

SEÇİM TUTANAĞI NASIL TUTULUR? SANDIK SONUÇ TUTANAĞI NASIL TUTULUR?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sayım işlemi tamamladıktan sonra seçim sonuçlarının yazıldığı tutanak seçim tutanağıdır. Seçim sandık tutanağı doldurulurken mutlaka tutanak defterinden, seçmen listesinden ve çeteleden mutlaka yararlanılması gerekmektedir. Sandık görevlileri arasında iş bölümü yapmanızda önem var.

Sonuç tutanağını elinize aldığınızda ilk kontrol etmeniz gereken yer tutanağın hangi ile ya da ilçeye ait olduğunu ve sandık numarasının doğru olup olmadığını kontrol etmek olmalıdır.  Daha sonra tutanağa oy kullanan seçmen sayı eklenmelidir. Eğer seyyar seçmen varsa seyyar seçmen sandık numarası ve diğer bilgileri de tutanağa eklenmelidir.  Eğer yoksa çizgi çekilip boş bırakılabilir.

Tutanak üzerine toplam zarf sayısı, artan zarf sayısı, toplam oy pusulası sayısı eklenmelidir. Eğer seyyar sandık varsa onun bilgileri de mutlaka eklenmelidir.

Tutanak üzerinde yer alan tarih kontrol edilerek sandığın açıldığı saat ve dakika yazılmalıdır.  Eğer saat 17.00’dan sonra açıldıysa sandığın neden geç açıldığı tutanak üzerine eklenmelidir. Örneğin sırada bekleyen seçmenler vardı gibi. Oy bitim saati geldikten sonra sırada kaç seçmen beklediği de tutanağa işlenecek bilgiler arasında yer alıyor. Eğer yoksa çizgi yapıp boş bırakmanız yeterli olacaktır.

Zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından fazla ise eşitliği sağlamak amacıyla 298 sayılı kanunun 98.maddesine göre yakılarak yok edilen zarf sayısı varsa tutanağa işlenmesi gerekmektedir. Yok ise 0 yazmalısınız.

Sandıktan çıkan geçerli zarf sayısı ve varsa seyyar sandıklardan alınan zarf sayısının sayısı eklenmelidir. Daha sonra geçerli zarf sayısı girilmelidir.

İtiraz edilmeksizin geçeli oy pusulası sayısı ve itiraz üzerine geçerli sayılan oy pusulası sayısı tutanağa girilmelidir. Daha sonra geçersiz zarflar ve geçersiz oy pusulaları tutanağa işlenmelidir.

Son olarak Cumhurbaşkanı adaylarına çıkan oy sayısını rakamla ve yazıyla doldurulması gerekmektedir.

Sandık sonuç tutanağının tam ve doğru doldurulmasından sonra bilgilerin tekrar kontrol edilmesinde fayda var. Bilgiler tekrar kontrol edildikten sonra sandık kurul üyeleri tek tek sandık sonuç tutanağını imzalaması gerekmektedir.

Sandık sonuç tutağından 7 adet tutulmalıdır ve hepsinde ıslak imza bulunması gerekmektedir. Tutanaklardan birisi sınıfın içerisine, diğeri çuvalın içerisine, birer örneğinde sandık görevlilerine verilmektedir.

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...