Dünyada elektrikli araç yarışı başladı

- Güncelleme:
Dünyada elektrikli araç yarışı başladı

T-Otomobil Haberleri

Üretim, istihdam, lojistik gibi sorunlara ve tüm dünyada yükselen enerji fiyatlarına rağmen, elektrikli araç satışları küresel olarak artmaya devam ediyor. ABD tüm elektrikli araç satışlarında en yüksek yıllık büyümeye ulaşırken Türkiye ise büyüme rakamları ile birçok markanın ilgisini çekiyor.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Elektrikli araçlara olan ilgi küresel çapta artmaya devam ediyor. Neredeyse tüm markalarda peş peşe yeni elektrikli model tanıtımı birbirini kovalarken 2022 yılında bataryalı elektrikli araç satışları dünya çapında yıllık bazda %70 artış kaydetti. PwC ve strateji danışmanlığı grubu Strategy& tarafından yayınlanan global raporda ABD, Avrupa, Çin, Japonya, Güney Kore ve Türkiye gibi pazarlardan ilginç veriler dikkat çekti. 

TÜRKİYE’DE ARTIŞ %172 

Strategy& Türkiye Lideri Kağan Karamanoğlu açıklamasında Türkiye’de 2022 yılında 7.743 adet elektrikli araç satıldığını hatırlatarak “Miktar az görülse de bir önceki yıla göre artış %172. Fişli hibrit araç satışları (PHEV) ise yıllık bazda %15 artarak 1.000 adede ulaştı. Türkiye’de hibrit araçlar (HEV) yıl boyunca elektrikli araçlar içinde en büyük paya sahip olmaya devam ediyor ve şuan toplam pazarın %8’ini oluşturuyor” dedi. 

Raporda yer alan bilgilere göre daha önce Çin ve Avrupa’nın gerisinde kalan ABD’de, elektrikli araç pazarında beklenen canlanma 2022’de gerçekleşti. Bir önceki yıla göre %88 oranında büyüme yakalayan ABD’de, orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) yeni yatırımları, devlet teşvikleri ve gelişen şarj altyapısı oldukça etkili olduğu kaydedildi. Öte yandan Çin pazarı elektrikli araçlarda agresif bir büyüme sergilerken Avrupa’daki en büyük beş pazar olan Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere bir önceki yıla kıyasla ortalama %28 oranında büyüdü. Avrupa’nın diğer pazarlarında ilgi gözle görülür bir farkla İsveç ve Norveç’te kaydedildi. Satışlar, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre İsveç’te %84, Norveç’te %76 arttı. Ayrıca İsveç, diğer Avrupa pazarları grubunda 2022 yılı genelinde %66 ile en yüksek artış oranına ulaştı.

Güney Kore’deki elektrikli araç satışları, 2022’nin dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %42 artış yakalarken, Japonya’da ise hibrit araçlara olan eğilim ağırlığını korudu. Elektrikli araç pazarının neredeyse tamamını domine eden hibrit araç satışları 2022 genelinde 1 milyonu geçti. Bataryalı elektrikli araç satışı ise 32 bin adette kaldı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...