İlanlar göstermelik! İkinci el Togg'larda kapı 2 milyondan açılıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İlanlar göstermelik! İkinci el Togg'larda kapı 2 milyondan açılıyor

T-Otomobil Haberleri

Otomobil ilanlarında ‘ikinci eli, sıfır fiyatını geçemez’ kararı yarın yürürlüğe giriyor. İlanların çoğunda fiyatların formaliteden aşağı çekildiği ‘arayın görüşelim’ yazdığı dikkat çekiyor. İnternette 11 adet ikinci el TOGG ilanı bulunuyor. Tüm ilanların sıfır fiyatının altında olduğu görülüyor. Ancak satıcılar telefonda 2 milyon TL’den kapıyı açıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el otomobil piyasasında dengeyi sağlamak için yürürlüğe alacağı “otomobil ilanlarında ikinci el fiyat, sıfırı geçemez” kararı yarın yürürlüğe giriyor. Cezaya takılmak istemeyen satıcıların fiyatları aşağı çektiği, bazı ilanların ise hâlâ aynı kaldığı görülüyor.

Ancak 7 Temmuz tarihinde gazetemizde “Bu iş noterle çözülür” başlıklı haberimizde belirttiğimiz gibi, bu karar suistimale açık durumda. Çünkü ilanların çoğunun açıklamasında ‘Gerçek fiyat için arayın’ açıklamaları bulunuyor.

TOGG FİYATLARI DA GÖSTERMELİK

En çok dikkat çeken ikinci otomobil ilanları arasında ise TOGG bulunuyor. Bugün internette ikinci el satışta bulunan 11 adet TOGG TX10 modeli araç var. Hepsinin fiyatı ise sıfır satışının altında. Ancak durum gözüktüğü gibi değil. İletişime geçtiğimiz ilan satıcıları cezaya takılmamak için böyle bir yönteme başvurduklarını söylüyor. TOGG’un en düşük ikinci el fiyatı ise (En düşük menzil) 2 milyon TL’den başlayıp, 3 milyon 200 bin TL’ye kadar çıkıyor. (4 Çeker en yüksek menzil)

Bazı satıcılar ise ilanlarda tarih vererek 20 Temmuz’da kaldıracağım, tekliflere açığım) ihale usulü satış yapıyor. Satıcı fiyat vermezken, alıcıdan fiyat istiyor ve diğer fiyatlarla değerlendirecek dönüş yapacağını söylüyor.

İlanlar göstermelik! İkinci el Togg'larda kapı 2 milyondan açılıyor

NAKİT İHTİYACI NEDENİYLE…

Müşteri gibi arayıp ulaştığımız bir TOGG satıcısı yazılan fiyatın gerçek olmadığını belirterek “Severek bindiğim aracımız nakit ihtiyacımdan dolayı satıyorum. Fiyatı uygun yazmamın sebebi cezası olması, Bugün piyasada bu araçlardan 10 tane var. Az olanın fiyatı yüksek olur, kural bu… Ben ilk teslim alanlardanım. Kısa menzil ama iyi donanımlı olanını 1 milyon 50 bin liraya almıştım” dedi.

Yalnızca kendinin fiyat yükseltmediğini, piyasada TOGG satıcılılarının hepsinin yüksek fiyattan sattığını belirten kişi “Piyasa böyle, bu araçlar özel araçlar. Satışa koyduğunuz anda gidiyor. TOGG’a binmek bir ayrıcalıktır. Nakit ihtiyacım olmasa ben de satmazdım” dedi.

Araç fiyatını 2 milyon TL olarak belirten satıcı “İçinde ayrıca 50 GB internet ve meridian ses sistemi de mevcut” dedi.

İHALE USULÜ SATIŞ SİSTEMİ

İzmir’deki bir satıcı ise araca satış fiyatı vermezken, alıcı teklifi topladığını söyledi. Telefondaki kişi “3 gün önce aracı ilana koyduk. Arayan soran çok tabii… Ancak yazılan fiyata vermemiz mümkün değil. Prosedür gereği fiyatı uygun tuttuk. 17’sine kadar ilanda kalacak. Teklifleri topluyorum. 17’si akşamı en iyi teklif verene aracı vereceğim” dedi.

ORTAK HAREKET EDENLER VAR

Bir başka ilan sahibi ise “Aracımız uzun menzilli olan model. Bize 1 milyon 250 bin liraya geldi. Kullandık ve çok memnun kaldık. Ancak evim ve iş yerim arası uzak. Her gün şarj etme sorunu yaşıyorum. Şimdilik elektrikli araçların bize göre olmadığını anladık. Yoksa arabadan hiçbir şikâyetimiz yok. Üstelik çok hızlı ve konforlu. Telefonlara ve mesajlara yetişemiyoruz. İlana koyduğum andan itibaren telefonum susmadı. Fiyatı da 3 milyon 200 bin lira. Şayet ciddi alıcıysanız araç başında pazarlık yapabiliriz” dedi.

Öte yandan bir başka satıcı ise TOGG ilen verenlerin birbiri ile mesajlaştığını belirterek “İlana koyduğum gün başka bir TOGG satıcısı bana ulaşarak “Fiyatı yüksek tut, araçlarımız değerli” dediğini ifade etti.

İLAN KARARI YARIN YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

İkinci el araçların sıfır araçtan pahalı satılması 1 Ocak 2024’e kadar yasaklandı. Düzenleme 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek, tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel gerekse ticari ilanlarını kapsayacak. Kurala uymayanlara yönelik ilan başına 300 bin liraya kadar ceza kesilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişilerin ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek ilanlar hakkında “ilan platformları” tarafından uyarılacağına işaret edilerek, “Bu uyarıya rağmen söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanlar ile ilan verene ilişkin bilgiler, ilan platformu tarafından Bakanlığımıza iletilecektir” denildi.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...