LASİD Başkanı, 'kış lastikleri' hakkında soruları cevapladı: Antalya’da yaşıyorum ben de değiştireyim mi?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
LASİD Başkanı, 'kış lastikleri' hakkında soruları cevapladı: Antalya’da yaşıyorum ben de değiştireyim mi?

T-Otomobil Haberleri

Kış lastikleri konusunda genel bakışın “Zorunluluk kapsamında değilim, neden takayım?” şeklinde olduğuna dikkat çeken LASİD Başkanı Kurt “Mecburiyetten ziyade sürüş güvenliği açısından önemini anlarsak trafikte herkes daha güvende olur” dedi.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, 1 Aralık’tan bu yana devam eden zorunlu kış lastiği uygulamasına dair merak edilen sorulara cevap verdi. Açıklamasında “Sadece cezadan kurtulmak için kış lastiği takanlar, kış lastiğini hâlâ kar lastiği sananlar hatta takmak için kar yağmasını bekleyenler bile var” dedi.

Kış lastiklerinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, kış şartlarında sertleşmeden tutunma özelliğini devam ettirdiğine dikkat çeken Kurt “Zaman zaman ilginç sorular alıyoruz. Mesela, ‘Antalya’da kış lastiği takmalı mıyım?’ diye soranlar var. İl sınırları içinde Valilik kararları geçerlidir. Elbette mevsimi daha sıcak yaşayan bölgelerimizde kış lastiği takmanıza gerek yok. Uygulama, Bakanlık kararıyla yerel yönetimlerimiz yürütmeliğinde.  Ancak şehirler arası kara yollarına çıktığınız anda ülke genelindeki zorunluluğa uymanız gerekir” dedi.

2 LASTİK YETERLİ Mİ?

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt “Sık karşılaştığımız sorulardan birisi de ‘Kış lastiklerinin dördünü de takmalı mıyım, iki tane yeterli olur mu?’ Aslında aracın tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerekir. En emniyetli fren mesafesi için bu çok önemli. Ayrıca önemle altını çizelim; araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

AMA HENÜZ KAR YAĞMADI!

Kış lastiği ile kar lastiğinin hâlâ karıştırıldığına dikkat çeken Kurt “Çoğu kullanıcı kış lastiği takmak için kar yağmasını bekliyor. Adı üstünde aslında “KIŞ LASTİĞİ” 7 derecenin altındaki kış şartları için tasarlanmıştır yani kuru, ıslak, çamurlu, buzlu veya karlı yol durumlarını kapsar. Kış lastiklerinin ham madde karışımı yaz lastiğine göre farklıdır. İstanbul gibi büyükşehirlerde bazen aynı anda dört mevsimi yaşayabiliyoruz. Kış lastiği için kar yağmasını beklemek yanlıştır. Öte yandan 'Zorunluluk kapsamında değilim, neden takayım' diyen sürücüler de görüyoruz. Kış lastiğini zorunluluk olarak değil aslında sürüş güvenliği açısından önemli olduğu için takmalıyız. TÜİK verilerine göre trafiğe kayıtlı her iki araçtan biri ticari olmayan özel araçlar. Büyükşehirlerde bu oran daha da yüksek. Yani iki araçtan biri kış lastiği takıp diğeri takmazsa trafik ne kadar güvenli olabilir” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - T-Otomobil
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...