ODMD Başkanı Bozkurt: Taşıt kredilerinde denge çok önemli

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
ODMD Başkanı  Bozkurt: Taşıt kredilerinde denge çok önemli

T-Otomobil Haberleri  / HABER MERKEZİ

Sıfır araç satışlarında önemli rol oynayan banka kredileri ve Maliye Bakanlığının bu konudaki yaklaşımlarını değerlendiren Ali Haydar Bozkurt “İstikrar adına doğru adımlar atılıyor fakat sektör ve toplum ihtiyaçları için hassas bir denge söz konusu” dedi.

ALİ ÇELİK'İN HABERİ - Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in taşıt kredilerine sınırlama getirecek perspektife sahip olduklarını ifade etmesinin ardından, otomotiv sektörü hakkında yeni değerlendirmelerde bulundu.

ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, ekonomik yol haritasının desteklenmesinin büyük bir önem taşıdığının altını çizerek “Şu anda içinden geçtiğimiz süreçte, en büyük ve en önemli sorunumuz enflasyon. Bu noktada öncelik cari açık konusuna çözüm bulmaktır. Bu nedenle akla ilk gelen ‘iç tüketimin düşürülmesi’ oldukça anlaşılabilir bir durumdur” dedi.

Bozkurt bu yaklaşımın, otomotiv sektörü açısından toplam pazar adetlerinin düşmesine neden olacağını öngördüklerini belirterek “Bu durum ilk bakışta bizleri mutlu etmese de, orta-uzun vadede enflasyon sorununun kalıcı bir şekilde çözülerek, ekonomik istikrar elde edilmesi açısından ne kadar kritik olduğunun bilincindeyiz. O sebeple, ekonomik yol haritasına sabırla destek vermemiz gerekmektedir. Öte yandan kredilerin daha da kısılması konusunu değerlendirdiğimizde normal pazar şartlarında bireysel müşterilerin yüzde 70’inin kredi kullanarak araç aldığını görüyoruz. Geldiğimiz noktada bu oran yüzde 20-25 civarlarına geriledi. Ayrıca ortalama 1,5 milyon TL olan bir araç için maksimum 250-300 bin lira kredi kullanabiliyor. Bu açıdan, kredilerin daha fazla kısılmasına ihtiyaç olup olmadığına bakmakta fayda olacaktır” ifadelerini kullandı.

SATIŞLAR DÜŞECEK

Önümüzdeki dönemde kurumsal firmaların araç alımlarında öne çıkacağının altını çizen Bozkurt sözlerine şöyle devam etti: Kredi konusunda önümüzdeki süreçte önemli olan özellikle kurumsal (filo) müşterilerin krediye erişebilmesi olacaktır. Gelecek 2 yıllık süreçte bireysel müşterilerin araç satın almasında ciddi düşüşler olacağı bariz şekilde görülmektedir. Bu süreçte kurumsal müşteriler araç alamazlarsa şirketlerin ticari operasyonlar sekteye uğrayabilir. Otomotiv sektörü açısından ise mevcut yatırımları dikkate alırsak pazarın 700 binin altına inmemesi önemli. Aksi hâlde sistem kendini taşımakta zorlanabilir, istihdam kayıpları yaşanabilir. Biz enflasyon ve cari açıkla mücadele açısından mali disiplinin gerekli olduğunu düşünüyor ve destekliyoruz. Bunun yanı sıra kredilerde bireysel ve kurumsal açısından dengelerin doğru bir noktada tutması gerektiğini düşünüyoruz. 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...